Legea 51% produse româneşti în supermarketuri supără Bruxelles-ul

15 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Legea 51% produse româneşti în supermarketuri supără Bruxelles-ul

Comisia Europeană a lansat miercuri procedura de infrigement împotriva României privind comerţul cu produse agricole şi alimentare. Reprezentanţii Executivului european au trimis României o scrisoare oficială în care atrag atenţia că legile interne privind comerţul cu astfel de produse încalcă reglementările UE. Este vorba despre legea care obligă supermarketurile ca 51%  din produsele de la raft să fie româneşti, de la producătorii locali. 

 "Aceste prevederi provoacă îngrijorare cu privire la respectarea libertăţii de mişcare a bunurilor. Aceeaşi lege cere retailerilor să promoveze produse de origine românească, limitându-le deciziile comerciale privind oferta de produse, care la rândul său încalcă libertatea de stabilire, conform articolului 49 din Tratatul UE. Conform regulilor europene, restricţiile sunt permise doar atunci când un interes public de prim rang, cum ar fi sănătatea, trebuie protejat", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

O măsură similară a fost luată şi împotriva Ungariei, iar Comisia Europeană precizează că nici statul vecin, nici România nu au oferit dovezi că legile interne sunt justificate şi proporţionate. Autorităţile din cele două state au la dispoziţie două luni să formuleze un punct de vedere şi să-l transmită Comisiei Europene.

Legea care obligă supermarketurile să comercializeze 51% produse româneşti a fost adoptată de Parlament în vara anului trecut şi ar fi trebuit să intre în vigoare la 15 ianuarie anul acesta. Guvernul nu a adoptat însă normele de aplicare, astfel că legea nu se poate aplica, relatează TVR.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră