Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

07 Feb 2019 | scris de M.C.
Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

Record mondial înregistrat de laserul de la Măgurele. Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele, a declarat pentru Edupedu.ro că “laserul de la ELI a ajuns la cea mai mare putere din lume la momentul acesta, 7 PW, și e o veste foarte bună”.

”Este unul dintre punctele de răscruce pentru noi, întrucât ne apropiem de 10 PW; acesta este un nivel intermediar foarte important, care dovedește că drumul pe care l-am ales este cel bun. În acest moment, laserul care se află pe locul al doilea ca putere, în lume, este de 4 PW, în Coreea de Sud”, a mai spus Dăncuș.

Performanța “depășește granițele României”, a precizat pentru Edupedu.ro directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP, François Lureau.

Sistemul laser de mare putere de la Măgurele este realizat de francezii de la Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane de euro. Asamblarea sistemului de lasere a început în 2016, iar în 2018 a fost testat la puterea intermediară de 3 PW.

“Obiectivul este să atingem 10 PW până în luna iunie. Este important ca sistemul să fie la capacitate maximă în 2019. Am început în 2016 să asamblăm sistemul și în mai puțin de 2 ani am atins 3 PW, anul trecut. A fost un punct de răscruce important și l-am atins la timp, împreună cu ELI suntem pregătiți să implementăm proiectul în calendarul stabilit la început și o asemenea realizare cred că este de asemenea o performanță, nu numai datorită parametrilor tehnici, dar și în termeni de management”, a continuat François Lureau.

În timp ce sistemul de lasere de mare putere, componenta principală a proiectului, este în termen, al doilea echipament esențial întâmpină probleme care au căpătat o pronunțată dimensiune politică.

Este vorba despre Sistemul de Fascicul Gamma – care trebuia construit de Consorțiul EuroGammaS, condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014.

Ca urmare a întârzierii de către italieni a asamblării Sistemului Fascicul Gamma, partea română a reziliat contractul cu Consorțiul condus de italieni, în noiembrie 2018, iar italienii au dat în judecată institutul din România, pentru anularea rezilierii.

Lipsa Sistemului Fascicul Gamma “nu afectează în niciun fel activitatea laserului. Laserul este o instalație separată, experimentele cu laser vor fi efectuate fără nicio problemă”, a afirmat pentru Edupedu.ro Ioan Dăncuș.

 

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră