A început cel de-al doilea MICROSOFT! Doi şefi ai filialei româneşti a companiei americane-puşi sub acuzare

21 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
A început cel de-al doilea MICROSOFT! Doi şefi ai filialei româneşti a companiei americane-puşi sub acuzare

Prejudiciul în acest dosar este de aproape 67 de milioane de dolari. În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

 

Comunicatul DNA:

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de BEJINARIU EUGEN, deputat în Parlamentul României, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială.
Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Bejinariu Eugen, în prezent deputat, la data faptelor deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activități:
- a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 și nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice,
- a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat,
- a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.
În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele (28) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală".

Cine este Eugen Bejinariu


În vârstă de 57 de ani, Eugen Bejinariu este parlamentar PSD din 2004 încoace. A fost ofițer activ al MaPN, apoi secretar general al Guvernului și pentru o scurtă vreme, premier interimar, în 2004, după demisia din funcție a lui Adrian Năstase, ca urmare a pierderii alegerilor prezidențiale și parlamentare.

 

Control judiciar faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi doi foşti directori ai Microsoft 

Procurorii DN au dispus astăzi punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi doi foşti directori ai Microsoft România - Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu. Prejudiciul în acest dosar este de aproape 67 de milioane de dolari. În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

Conform aceleiaşi surse, pentru a crea aparenţa că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, Claudiu Florică a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers - Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 şi, respectiv, 12 martie 2004. Prima ofertă a fost semnată de Silviu Hotăran, iar a doua, de Ovidiu Petrişor Artopolescu în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România. ”Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în reali

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră