Iolanda Balaș a murit. Campioana olimpică de legendă a atletismului românesc avea 79 de ani

11 Mar 2016 | scris de Cristi Ionescu
Iolanda Balaș a murit. Campioana olimpică de legendă a atletismului românesc avea 79 de ani

A încetat din viață marea campioană olimpică română de atletism Iolanda Balaș, la vârsta de 79 de ani. Decesul a intervenit la spitalul Elias din București, în urma unor complicații gastrice, anunță Federația română de atletism.

 Balaș-Soter este prima campioană olimpică a atletismului românesc, singura, de altfel, posesoare a 2 titluri supreme în sportul olimpic numărul 1. Ea a reușit performanțe fără egal în sportul mondial — 14 recorduri mondiale la săritura în înălțime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioană olimpică, 3 europene (și o medalie de argint), 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice, 19 titluri naționale.

La aceste trofee se adaugă câteva rezultate care nu au putut fi egalate de nimeni în istoria sportului, Iolanda Balaș-Soter deținând simultan recordurile a 100 de arene în întreaga lume, precum și, la un moment dat, primele 64 de performanțe ale probei sale: a obținut cele mai detașate victorii olimpice din istoria probei de săritura în înălțime, 14 cm la Roma și 10 cm la Tokyo față de rezultatul celei de-a doua clasate. Fosta președintă a Federației române de atletism și fostă președintă de onoare, dar și fostă președintă a Fundației Atletismului Românesc, ea a fost prima atletă din lume care a fost desemnată pentru Hall of Fame.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră