România va solicita încheierea unui nou acord cu FMI

29 Sep 2015
România va solicita încheierea unui nou acord cu FMI
Premierul Victor Ponta susţine încheierea unui nou acord preventiv cu FMI, dar după discuţii cu toate partidele politice. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că până la sfârşitul anului, România va cere oficial FMI să înceapă negocierile pentru un nou acord. 

"Încheierea unui un nou acord preventiv cu FMI trebuie discutată cu toate partidele politice. Dacă mă întrebaţi pe mine, pot spune că un acord cu instituţiile financiare internaţionale ar fi bun pentru România", a declarat marţi premierul Ponta, după respingerea moţiunii de cenzură, conform Reuters.

România a încheiat mai multe acorduri de finanţare cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială după criza din 2009. Cel mai recent a expirat la sfârşitul săptămânii trecute, dar este încă neclar dacă creditorii vor acorda României un nou împrumut, mai scrie Reuters.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, dă ca sigură solicitarea unui nou acord cu FMI. "Cu siguranță vom solicita în mod oficial FMI, în cursul acestui an, să demarăm negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi încheiat și fără participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite", a declarat Eugen Teodorovici, conform Reuters.

El a mai spus că deficitul bugetar pe 2016 este estimat la 2,1 % din PIB, dacă nu se ia în calcul creşterea salariilor din sectorul bugetar. Dacă aceste creşteri sunt incluse, atunci deficitul ar fi tot undeva sub 3%. 

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Guvernul trebuie să facă o analiză serioasă despre necesitatea unui nou acord cu FMI și să o prezinte partidelor parlamentare și președintelui Iohannis.

"Liderii partidelor parlamentare, președintele Iohannis, primul-ministru, ceilalți membri din guvern, care trebuie să participe la această discuție, trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui Acord cu FMI fără să avem o analiză serioasă, complexă ar fi o greșeală", a spus Dragnea, conform Agerpres.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră