Înaintarea în grad a lui Gabriel Oprea. Ce a descoperit comisia MApN

07 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Înaintarea în grad a lui Gabriel Oprea. Ce a descoperit comisia MApN

"Comisia a procedat la examinarea riguroasă a tuturor actelor pe care s-a întemeiat propunerea și decizia de acordare a gradului de general de brigadă colonelului Gabriel Oprea, precum și a reglementărilor aplicabile în această materie în anul 2001, concluzionând că aceasta s-a făcut cu respectarea acestora din urmă și a procedurilor interne ale Ministerului Apărării Naționale", precizează un comunicat al MApN.

Conform sursei citate, în acest caz au fost îndeplinite două din cele trei condiții prevăzute la art. 1081 din Statutul cadrelor militare, cele privind funcţia avută şi studiile absolvite.

În cazul îndeplinirii celei de-a treia condiţii privind obţinerea în ultimul an de a activitate a cel puţin calificativului “Foarte bun” , comisia a costatat că, de la data rechemării în activitate, 15 februarie 2001, la data analizării în comisia de selecţie, ofiţerul nu avea întocmită o astfel de apreciere de serviciu, aceasta fiindu-i întocmită la data de 24.01.2002, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea dată.

"În anul 2000, domnul Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar în rezervă şi nu i s-a întocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere a sa în calitatea de militar activ datând din anul 1992, când a fost apreciat cu calificativul “Foarte bun”. Totodată, comisia a constatat că legiuitorul nu a precizat în Statutul cadrelor militare dacă sintagma “calificativul “Foarte bun” în ultimul an de activitate” se referă strict la activitatea din anul precedent anului înaintării în grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta", se mai arată în comunicatul MApN.

Comisia a fost înfiinţată la începutul lunii octombrie după ce presa a semnalat că în CV-ul lui Gabriel Oprea de pe site-ul Ministerului de Interne nu era menţionat momentul când a devenit general de brigadă, ci când a primit următoarea stea şi a devenit general maior.

Mai multe amănunte AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră