Guvernul a scăpat de datoria la FMI, dar greul abia acum vine

20 Sep 2015
Guvernul a scăpat de datoria la FMI, dar greul abia acum vine
După ce a achitat datoria la FMI, Guvernul României mai trebuie să plătească, în următorii patru ani, cinci miliarde euro din împrumutul luat de la Comisia Europeană, în cadrul aceleiaşi înţelegeri financiare cu Fondul Monetar Internaţional, perfectată în 2009, în timpul guvernării Boc-Băsescu.

Prin acest  împrumut, România a tras de la FMI 12,6 miliarde euro. Cea mai mare parte a banilor au avut ca destinaţie rezerva valutară a Băncii Naţionale. Doar două miliarde de euro au ajuns la Ministerul Finanţelor Publice. Cele două miliarde de euro de la buget au fost completate cu încă cinci miliarde de euro primite de la Comisia Europeană. Cu alte cuvinte, aproximativ 10,6 miliarde euro au consolidat rezerva Băncii Naţionale, iar şapte miliarde euro au completat nevoile bugetului de stat, scrie rfi.ro.

Dobânda plătită pentru cele 12,6 miliarde euro împrumutate de la FMI se ridică la 720 milioane euro. Împrumutul s-a făcut pentru stabilitatea leului românesc şi pentru plata salariilor şi pensiilor, ajutând România să treacă prin criză. Chiar dacă acest lucru a însemnat, practic, o dublare a datoriei publice externe în PIB, de la 22%, în 2008, la 40% în prezent. 

Împrumutul luat în 2009 de Guvernul Boc de la FMI şi Comisia Europeană a fost aprig contestat. Promotorii şi iniţiatorii acordului de împrumut explică faptul că finanţarea a fost adecvată momentului. În sensul că, în anul 2009, era nevoie de o consolidare a rezervei BNR, o consolidare care să descurajeze potenţialele atacuri asupra monedei naţionale şi eventualele speculaţii asupra nivelului dobânzilor la care România trebuia să se împrumute pe pieţele internaţionale.

Acum o săptămână, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul a achitat împrumutul la FMI şi spunea că ar mai putea fi încheiat un acord preventiv cu Fondul, dar este o decizie pe care trebuie să o ia liderii politici.

„Anul acesta am plătit ultimii bani către Fondul Monetar Internaţional din împrumutul făcut de domnul Băsescu şi domnul Boc. Eventual facem un nou acord preventiv, dar bani nu, că nu avem nevoie. E o decizie politică, pe care trebuie să o ia liderii politici, pentru că se va referi la o perioadă de timp în care eu nu voi mai fi prim-ministru”, a declarat premierul.

Banca Naţională a României (BNR) mai are de plătit la FMI trei rate, ultima fiind programată în ianuarie, potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră