Expresii jignitoare, vulgare sau gesturi obscene la volan? Cum îi pedepseşte CODUL RUTIER pe şoferii agresivi

26 Sep 2015
Expresii jignitoare, vulgare sau gesturi obscene la volan? Cum îi pedepseşte CODUL RUTIER pe şoferii agresivi
Expresii jignitoare, vulgare sau gesturi obscene la volan? Ei bine, desi nu multi stiu acest lucru, astfel de gesturi, dar si agresivitatea conducatorului auto la volan sunt pedepsite de Codul Rutier. 

In caz ca nu ştiaţi, condusul prea incet sau pornirea de pe loc a unui autovehicul cu uşile deschise constituie contravenţii şi se pedepsesc cu amenzi. Codul Rutier conţine si alte prevederi curioase, care odată încalcate, aduc sancţiuni şoferilor indisciplinaţi.  Ca viteza excesivă este pedespsită nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni, scrie avocatnet.ro. Totuşi, conform Codului Rutier si condusul cu o viteză prea mica iţi poate aduce probleme. Astfel, conform reglementarilor legale, conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv se pedepseşte cu o amendă de 210 sau de 315 lei.

Politetea romanului la volan un fel de Fata Morgana 


Stim cu totii ca politeţea la volan nu pare sa fie o trasatura care sa caracterizeze peisajul rutier romanesc. Ne intalnim zilnic cu soferi agresivi: de la cei care fac uz de claxon sau de faruri oricand vor sa sancţioneze şi cea mai mica ezitare la semafor şi pana la cei care depaşesc repetat, franeaza brusc şi fac slalom printre celelalte maşini. Exista, insa, şi alta categorie de şoferi agresivi: cei care ii agreseaza verbal sau "gestual" pe ceilalţi participanţi la trafic.

Ei bine, trebuie sa ştiti ca, potrivit Codului Rutier, aceşti soferi sunt pasibili de amenda. Normele rutiere stabilesc că săvarşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic constituie contravenţie şi se pedepseste cu amenda din clasa a IV de sancţiuni, respectiv cu o sumă cuprinsă intre 945 si 2100 de lei.

O amendă de maxim 2100 de lei, dar nu mai mica de 940 de lei vor primi şi cei care sunt surprinşi in trafic cu afise, reclame publicitare, inscrisuri sau accesorii aplicate pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrang sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisa ori impiedica sau diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare.








 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră