Un fost consilier prezidențial și un vicepreședinte al Camerei Deputaților, trimişi în judecată. De ce sunt acuzaţi George Scutaru şi Dan Motreanu

28 Sep 2015
Un fost consilier prezidențial și un vicepreședinte al Camerei Deputaților, trimişi în judecată. De ce sunt acuzaţi George Scutaru şi Dan Motreanu
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui George Scutaru, fost consilier prezidențial, și a lui Dan Motreanu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, într-un dosar privind mită pentru finanțarea campaniei electorale. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

George Scutaru, sub control judiciar, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, și Dan Motreanu, deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, au fost trimiși în judecată la DNA pentru spălare de bani, alături de Ana Maria Schaer, administrator al unei societăți comerciale.

De ce sunt acuzaţi Scutaru şi Motreanu

Potrivit unui comunicat al DNA în 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală- denunțător în cauză- a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

„Din suma de 700.000 euro, bani primiți efectiv de persoana denunțătoare, aceasta le-a remis inculpaților Scutaru și Motreanu, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate. Pentru a disimula proveniența acestor sume de bani, Scutaru, Motreanu și Schaer au inițiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realității, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentație folosite ca materiale în campania electorală", susțin procurorii.

DNA precizează că față de cei trei a fost dispusă măsura sechestrului asigurător și poprire asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea acestora, până la concurența sumei de peste 1,2 milioane lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră