Gala Folk You Florian Pittiș - Cine trece-n valea seacă, cu hangerul fără teacă?

06 Sep 2015
Gala Folk You Florian Pittiș  - Cine trece-n valea seacă, cu hangerul fără teacă?
La umbră, termometrul indica 35 de grade. La soare, era sufocant. Cu toate astea, spre seară, bucureștenii veneau valuri-valuri spre Piața George Enescu, la întâlnirea cu un spectacol aflat la cea de-a V-a ediție, așteptat pe cuprinderea unui an de zile: Gala Folk You Florian Pittiș. Nume mari ale muzicii folk și rock de la noi erau anunțate să facă din această întâlnire un show grandios. Și-n noaptea fierbinte de început de toamnă, legătura făcută între cei de pe scenă și cei din fața scenei a întrecut cu mult cotele incandescente. Dar nu-i nimic, asta e (vorba lui Pittiș), de azi vin ploile! Ploile amintirilor recente.

Ora 17.30. Pe scenă urcă Teodora Buciu. O zvârlugă de 16 ani, cu o fustă până-n podeaua pe care a pășit desculță, ca vechile cântărețe hippie, de acum 50 de ani. Are numai câțiva zeci de spectatori în față, dar cântă cu un apetit și cu o dezinvoltură, de parcă ar evolua în fața unei săli pline! Face cover-uri celebre, gustate de cei prezenți, care o încurajează continuu cu aplauze. Teodora zâmbește juvenil, are momente când o umflă un râs adolescentin, are pauze îngăduite, ba chiar aplaudate de admiratori. Urmează trupa Hara, ce aduce mulțumiri organizatorilor, Marius Tucă, Primăriei Municipiului București și ARCUB, și-și fac treaba conștiincioși, pozitivi, cu priză la public. Se cântă, se dansează, se bisează.

Ora 19.00. Intră Andrei Păunescu, trupa Totuși și Maria Maria. Se înfiripă atmosfera de la Cenaclul Flacăra, se interpretează vechi „șlagăre” de acum 35-40 de ani, se stârnesc amintiri sonore, dintr-o vreme când muzica folk “,alimentată” de versurile marelui poet Adrian Păunescu, domina piața muzicală, aducând zeci de mii de oameni pe stadioane, și se fredonează piesele care au marcat câteva generații. Urmează trupa Taxi. Nimic din ceea ce ați auzit la radio sau la Tv nu se întâmplă pe scenă. Este cu totul altceva. O trupă de rock în adevăratul sens al cuvântului, cu forță, cu dinamică, cu penetrare. Perimetrul din fața scenei este deja plin de către cei care încă mai așteptaseră să se mai domolească puțin canicula de afară. Publicul vibrează, artiștii reacționează, încărcați de valul de simpatie. Se ajunge la bis și la o nouă urcare pe scenă. Lumea prezentă este satisfăcută total.

Ora 21.00 Este rândul formației Pasărea Rock să ducă mai departe o legendă proiectată în sufletele fanilor de aproape o jumătate de secol. Piesele fostei trupe Phoenix sunt redate de majoritatea componenților (Baniciu, Kappl, Țăndărică) unei formații ce a dominat ani și ani muzica rock românească. Magistrali. Nemuritori. E greu de crezut că asemenea piese vor mai fi compuse într-un viitor apropiat. Spectacolul culminează cu piesa de final „Andrii Popa”. Publicul extaziat trăiește din plin această compoziție etalon și identificare cu fostul Phoenix, transformat acum în Pasărea Rock.

Cei care închid seara sunt Kempes și băieții săi, care explodează sonor. Forță, putere, bărbăție. Rock așezat, greu, dur, cu riffuri de chitară care parcă îți perforează stomacul și creierul. Pletele scuturate ale chitariștilor fac halouri în lumina reflectoarelor. Parcă tresar ritmat, în bătaia vântului, întinderi întregi de lanuri de grâu! Perimetrul destinat desfășurării spactacolului este plin până la refuz, oamenii vibrează, dau din cap o dată cu cei de pe scenă! Se produce acea binevenită intercomunicare și simbioză perfectă între artiști și spectatori.

Spre miezul nopții, centrul Bucureștiului redevine tăcut și trist ca în oricare zi banală a anului. Dar nu-i nimic! Peste aproximativ 365 de zile, muzica va anima din nou bătrânele ziduri ale fostului Palat Regal, la ediția a VI-a a Galei Folk You Florian Pittiș. Să ne vedem sănătoși la anul!
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră