Gala Folk You Florian Pittiș - Am văzut români fericiți!

05 Sep 2015
Gala Folk You Florian Pittiș - Am văzut români fericiți!
Pe o vreme caniculară, probabil aceeași care l-a inspirat pe Labiș, când a scris „Moartea căprioarei” (soarele s-a topit și a curs pe pământ), Gala Folk You i-a scos din case pe bucureșteni, oferindu-le un spectacol de zile mari. Și au venit, care cu biciclete – să evite problema parcărilor – care cu copii pe umeri, care cu cățel (cu purcel nu a îndrăznit nimeni), care cu trotinete, să asculte și să vadă live artiștii mai vechi sau din generația tânără, continuatori ai folkului și rockului, două genuri muzicale ce au pus piatra de temelie, indestructibilă până acum, a fenomenului muzical romnânesc. Fiindcă, așa cum peste mări și țări au existat un Bob Dylan ori un Neil Young sau Rolling Stones, Whitesnake ori AC/DC (din care cântau pe vremuri cei de la Iris), așa și la noi au punctat fericit timpul și spațiul un Dinu Olărașu, un Nicu Alifantis sau legendara noastră tupă Iris.

Ora 17.00. Pe o căldură infernală, grupuri-grupuri de tineri vin și se așează în fund pe asfaltul fierbinte, cu sucuri sau cutii de bere lângă ei. Perechi-perechi din cei trecuți de prima tinerețe se amestecă printe ei, rămânând, decent, în picioare. O doamnă, sărită de 80 de ani, se sprijină în baston, așteptând, într-un final, să-și rememoreze tinerețea pierdută prin cei care urcau pe scenă (tineri fiind), care o încântaseră în urmă cu 40-50 de ani. La 17.30 intră în scenă Folk Frate. Dezinhibați, cu poftă de cântat, jucăuși. Au o fetișcană pe tobe, care rupe bețele când dă în ele. Chiar dacă publicul prezent nu era încă numeros, artiștii își fac treaba cu mare bucurie și-i pun pe cei sosiți deja să fredoneze refrenurile o dată cu ei. Vă jur, am văzut asistând la spectacol două cupluri de asiatici, după fizionomie unii coreeni, alți japonezi, care se făceau că nu se cunosc între ei. Cum cei de la Folk Frate aveau o piesă “cu orez”, asta să-i fi motivat oare?

Ora 19.30. Deja au cântat Cosmin Vaman, Alexandra Andrei & Trupa Spam. Versuri excelente (ca și cei de la Folk Frate) puse pe muzică. Dovadă că, într-adevăr românul s-a născut poet , dar și muzician. Alina Manole îi ține în priză pe cei care au ocupat mai mult de jumătate din spațiul pus la dispoziție de Primăria Municipiului București, în colaborare cu ARCUB. Intră în scenă Dinu Olărașu, un vechi folkist în adevăratul sens al cuvântului și al muzicii cântate. Mesajul sonor “Dincolo de orice vamă/Dincolo de da sau nu/Dincolo de toată lumea/Folk You” se izbește de zidurile și de ferestrele fostului Palat Regal din față și se împrăștie în văzduh. E sărbătoarea muzicii folk! Urmează cei de la Antract, cu un rock așezat, adevărat. Lumea e încântată, se agită, dansează și ridică mâinile în aer.

Ora 21. Nicu Alifantis & Zan fac ce știu ei mai bine de ani și ani: să cânte. Și nu oricum! Căci Alifantis, de patru decenii, e unul dintre cei mai îndrăgiți muzicieni de la noi. Sensibilitate, armonie, profesionalism plus interpretarea vocală de excepție, se transferă publicului. E, și vin cei de la Iris! Aproape de necomentat. Minculescu (cu mâna dreaptă încă în gips) e același (ca vo ce) ca acum 30-40 de ani. De neoprit. Știe cum să baleeze onorat auditoriul, cum să-i facă să cânte o dată cu el, cum să-i stârnească, cum să-i ațâțe, cum să-i descătușeze. Sute de lanterne sau de birchete se aprind și se unduiesc în ritmul muzicii. În seara înaltă de vară-toamnă e regele scenei și al muzicii rock de la noi!

Aproape de miezul nopții ultimile acorduri se sting încet. Peste perimetrul din fața fostului Palat Regal se lasă liniștea. Dar și astăzi e o zi! Veniți la Gala Folk You Floarian Pittiș! Intrarea este liberă!
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră