Scandalul taxelor: Secretarul de stat Gabriel Biriş a demisionat

08 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Scandalul taxelor: Secretarul de stat Gabriel Biriş a demisionat

"Şi-a dat seama că şi-a depăşit mandatul acordat de premier în ceea ce priveşte debirocratizarea sistemului fiscal şi şi-a depus demisia la Cancelaria primului ministru", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. "Din păcate Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public măsuri pe care acest Guvern nu şi le asumă", a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

Conform proiectului de ordonanţă iniţiat de Biriş, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului urmau să fie majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. Angajatorii erau scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS, măsura dublând taxele pentru persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Astfel, contribuțiile erau aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt PFA-urile și profesiile liberale.

Ministerul Finanțelor Publice a precizat într-un comunicat că nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.

"Măsura despre care am discutat ar fi trebuit explicată înainte să iasă. Nu era în planul nimănui să ascundă ceva, să vină cu breaking news. Planul era să finalizăm un proiect ca, odată finalizat, să putem să îl prezentăm, să îl explicăm și apoi să ieșim public cu el. N-a fost să fie, din păcate", a declarat miercuri Biriș într-un interviu acordat, la Krynica, în Polonia, pentru Calea Europeană.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră