Scandalul diplomelor! Ministerul Educaţiei va recunoaşte peste 70.000 de diplome obţinute de studenţi care au studiat la facultăţile neautorizate

16 Aug 2015
Scandalul diplomelor! Ministerul Educaţiei va recunoaşte peste 70.000 de diplome obţinute de studenţi care au studiat la facultăţile neautorizate
Ministerul Educaţiei a anunţat că vrea să recunoască oficial diplomele obţinute de studenţi în urma studiilor neautorizate. În acest sens, ministerul condus de Sorin Cîmpeanu a redactat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care va fi aprobat cel mai probabil în prima şedinţă de Guvern.

Scandalul diplomelor a fost declanşat în anul 2009 de ministrul Ecaterina Andronescu, care anunţa atunci că formele de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă ale Universităţii Spiru Haret nu sunt autorizate şi funcţionează în ilegalitate.

În anul 2012, Ecaterina Andronescu declara că “în momentul în care s-au cerut formularele de diplome pentru absolvenţii anului 2009, universitatea aceasta a cerut 50.000 de diplome. Când am văzut, am spus că au greşit cu un ordin de mărime şi am cerut să verifice dacă cifra este corectă. Era, iar cu un an înainte se întâmplase acelaşi lucru. Şi atunci am încercat să vedem dacă toate aceste programe care aveau absolvenţi, funcţionează legal sau nu. O comisie pe care am trimis-o acolo a constantat că erau foarte multe programe de învăţământ la distanţă care nu erau autorizate”.

Unul din liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămant, Adrian Voica, a spus că la nivelul ţării este vorba de peste 70.000 de absolvenţi care au finalizat studiile la universităţi neacreditate. "Cum a fost posibil ca în toată această perioadă ministerul să nu ia măsurile legale împotriva celor care eludau legea? De ce nu a luat măsuri împotriva acelor instituţii? Ministerul a reacţionat după ce generaţii întregi de absolvenţi plătise taxele de şcolarizare şi finalizare a studiilor."

Ce prevede Ordonanţa de Urgenţă
Potrivit proiectului de act normativ publicat pe site-ul ministerului Educaţiei, "au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevăzute la art. 143 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, la instituţii de învăţământ superior acreditate, şi care au fost înmatriculaţi, după caz: la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate; la programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată/neacreditată; peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată; la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării".

De aceste drepturi vor beneficia şi absolvenţii înmatriculaţi la programe de studii autorizate/acreditate organizate la forma de învățământ ID şi care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii într-un singur an.

Justificări în Nota de Fundamentare
Potrivit Notei de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă "s-a constituit pentru studenţii înmatriculați în anul I în perioada 2005 - 2008, având în vedere principiul bunei credinţe precum și cel privind „error communis facit ius”, dreptul de a-și continua studiile la specializări/programe de studii autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate, potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației, cercetării și inovării. Același drept a fost constituit și pentru studenții ciclului universitar de licență, înmatriculați în anul I în perioada 2005 - 2008 la specializări/programe de studii organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă".
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră