Societatea românească, receptivă la înfiinţarea unor camere de injectare pentru consumatorii de droguri?

02 Iun 2015
Societatea românească, receptivă la înfiinţarea unor camere de injectare pentru consumatorii de droguri?
Chestorul Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), a declarat astăzi, la lansarea proiectului „M.. de la Morpheus“ că, încă din anul 2013 se discută despre înfiinţarea unor camere de injectare pentru consumatorii de droguri. El a explicat însă că un astfel de proiect nu poate fi pus în practică inainte ca societatea să accepte această problemă. „Acest demers implică schimbarea mentalităţii. Nu este uşor să spui că ai o cameră de injectare. Acest model funcţionează în ţările care au tradiţie în consumul de droguri şi au specialişti, medici, psihologi, care îi supraveghează în timpul consumului. Suntem deschişi unei astfel de dezbateri, dar societatea ar trebui să accepte o astfel de problemă. Deci trebuie să vedem cât de mult acceptă societatea”, a conchis Oprea. 

GRUPUL ŢINTĂ: PERSOANE CU ISTORIC DE CONSUM DE DROGURI 


Proiectul “M…de la Morpheus” este derulat de Fundaţia Familia şi Ocrotirea Copilului, în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog şi are o durată de 12 luni şi este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar bugetul este de 66.846,40 Euro, din care 60.150 Euro finanţare nerambursabilă. „Proiectul vizează sprijinirea, pentru reintegrarea socială, a persoanelor cu istoric de consum de droguri care se află într-o formă de tratament şi are două componente: centrul de zi, adresat persoanelor beneficiare în proiect şi o campanie de prevenire a consumului de droguri, prin promovarea unui stil de viaţă sănătos, ce se va derula în mai multe şcoli din Bucureşti“, susţin oficiali ai Antidrog. În ceea ce priveşte beneficiarii proiectului, grupul ţintă este format din persoane cu istoric de consum de droguri care se află într-o formă de tratament din Bucureşti, precum şi din familiile acestora. Proiectul îşi propune ca, pe parcursul unui an de zile, să fie asistate 60 de persoane cu istoric de consum de droguri. De asemenea, o altă categorie de beneficiari direcţi este cea a elevilor şi cadrelor didactice: 1.000 de elevi şi 100 de profesori din 5 şcoli şi 5 licee din Bucureşti.

SERINGILE COSTĂ 100 DE EURO, TRATAMENTUL PENTRU HIV 4000 DE EURO

În 2013, Sorin Oprea vorbea despre noua strategie naţională antidrog- rămasă undeva doar pe hârtie-  care cuprinde concepte noi, incluzând montarea de automate cu seringi în zonele cu mulţi consumatori, dar şi vânzarea de teste antidrog în farmacii. „Este nevoie de o regândire a abordării problematicii consumului de droguri. Vrem să găsim rezolvări pentru situaţiile nou apărute. Una ar fi automatele de seringi sau distribuirea lor prin farmacii. O seringă folosită de un consumator este dată apoi la alţi zece, iar transmiterea bolilor se face foarte rapid. Seringile pentru un consumator, pentru un an de zile, costă cam 100 de euro. Tratamentul pentru HIV costă 4.000 de euro. Deci trebuie să luăm nişte măsuri“, spunea la acea vreme  directorul ANA. În străinătate, seringile noi oferite comsumatorilor la automate pot fi luate în schimbul uneia folosite sau al unei sume modice. Sorin Oprea a mai spus că este luată în calcul inclusiv posibilitatea ca în farmacii să se vândă teste antidrog, astfel încât părinţii să îşi poată testa copiii, precizând însă că aceste idei sunt doar concepte în noua strategie antidrog, dar vor putea fi puse în practică după ce Guvernul va adopta documentul finalizat încă din decembrie 2012.

SCHIMBUL DE SERINGI, STOPAT ÎN 2013 
 
Tot în 2013, aproximativ 100 de persoane au protestat  în Piaţa Victoriei  faţă de desfiinţarea programului de schimb de seringi, la care narcomanii nu mai au acces. De asemenea, atunci mai multe ONG-uri implicate în program au depus o petiţie la Ministerul Sănătăţii, astfel încât instituţia să finanţeze în continuare  programele de reducere a riscurilor cauzate de consumul de droguri.Momentan, singurul centru de schimb de seringi este cel din Ferentari. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră