Presa străină: ERORI GRAVE în tentativa de salvare a lui Patrick Ekeng

07 Mai 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Presa străină: ERORI GRAVE în tentativa de salvare a lui Patrick Ekeng

Vestea decesului fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng s-a răspândit rapid la nivel mondial. Odată cu ea și întrebările: putea fi salvat Patrick Ekeng dacă incidentul se petrecea într-o altă țară? Au greșit cei implicați în operațiunile de resuscitare a jucătorului pe teren și în ambulanță?

“Fotbalistul a ajuns la spital în stop cardio-respitator. S-au comis erori grave în tentativele de salvare ale jucătorului? Medicii de la spital susțin că ambulanța care l-a adus la spital nu era echipată pentru o operațiune de resuscitare. Fanii reproșează că procedura de resuscitare nu a fost demarată pe terenul de joc. Șoferul ambulanței ar fi ajuns fără medic pe teren, acesta fiind ocupat să fumeze o țigară”, scriu nemții de la Focus.
Despre erorile comise în acest caz scriu și jurnaliștii de la cel mai titrat cotidian al Elveției, Neue Zurcher Zeitung (NZZ). Ei reiau informația că ambulanța nu era dotată corespunzător. „Desi medicul clubului Dinamo sustine că procedurile de resuscitare au fost demarate în ambulanţă, fanii reproșează că acestea nu s-au făcut deja de pe terenul de fotbal“, scrie NZZ, care amintește că Ekeng a evoluat în 29 de partide în sezonul 2013-2014 la formația elvețiană Lausanne Sport.

Austriecii de la Der Standard se întreabă de ce s-a mai jucat meciul dacă ambulanța nu era echipată corespunzător. “Poliția a deschis deja o anchetă fiindcă există indicii că au avut loc erori grave în procedura de salvare a jucătorului. Pacientul a ajuns în stop cardiac la spital într-o ambulanță care nu era echipată corespunzător pentru operațiuni de resuscitare.

Ambulanța se afla la locul corespunzător, ca la orice meci de fotbal, așa cum prevăd regulamentele. Medicul de pe ambulanţă era în tribună, când Ekend s-a prăbușit pe gazon. Contrar regulamentelor în vigoare, ambulanța nu era echipată cu un defibrilator. Poliția anchetează acum de ce s-a mai jucat meciul”, scrie Der Standard.
În Franţa, Ekeng era foarte cunoscut, pentru că a evoluat la echipa Le Mans. Presa franceză relatează despre tragedia de la Dinamo, amintind că Ekeng a evoluat, în afară de Le Mans, şi la Lausanne, în Elveţia, şi Cordoba CF.

Cotidianul sportiv L’Equipe a anunţat rapid că Federaţia Română de Fotbal a anunţat sâmbătă amânarea finalei Cupei României, după decesul subit al jucătorului de la Dinamo.

Dispariţia tragică a lui Patrick Ekeng reaminteşte de moartea, în circumstanţe similare, a compatriotului său Marc-Vivien Foe, în timpul meciului pentru Cupa Confederaţiilor, Camerun-Columbia, la Gerland, la 26 iunie 2003, scrie lequipe.fr.
Ultimul caz de moarte a unui jucător de fotbal ca urmare a unui stop cardiac datează din 30 aprilie 2015, prin dispariţia lui Gregory Mertens, de la Lokeren (D1 belgiană), decedat la trei zile după o criză cardiacă suferită pe teren, mai scrie cotidianul de sport francez.

Ungurii și-au adus imediat aminte de cazul Miklos Feher, atacantul Benficăi Lisabona, decedat în ianuarie 2004, în condiții similare, într-un meci disputat la Guimaraes.

“Medicii au încercat să îl resusciteze încă de pe teren, apoi alte 80 de minute la spital, însă fără succes. Ambulanța care l-a transportat pe Ekeng l-a spital nu era echipată corespunzător. Nu este primul incident de acest fel la Dinamo. Fostul căpitan al echipei, Cătălin Hâldan, a decedat în condiții similare în timpul unui meci din octombrie 2000”, scrie Nemzeti Sport.

Site-ul cameroun-info.net anunţă tragedia din România şi precizează că jucătorul camerunez urma să îşi revadă familia şi prietenii miercuri, în Franţa, apoi în ţara natală, în cadrul vacanţei de la finele sezonului sportiv.

Postul BFMTV din Franţa scrie că mijlocaşul de teren, format la Canon Yaounde, a părăsit Franţa în 2013 pentru a merge la Lausanne, în Elveţia, apoi a ajuns la Cordoba şi Dinamo Bucureşti, în ianuarie 2016. Numeroşi jucători şi cluburi profesioniste de fotbal i-au adus omagiu pe Twitter jucătorului de la Dinamo, plecat dintre noi la numai 26 de ani, scrie BFM TV.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră