Dunărea a ajuns la cel mai mic debit din ultimii 32 de ani! Previziunile SUMBRE ale specialiștilor

18 Aug 2015
Dunărea a ajuns la cel mai mic debit din ultimii 32 de ani! Previziunile SUMBRE ale specialiștilor
Canicula și lipsa precipitațiilor au făcut ca debitul debitul Dunării să scadă la jumătate faţă de vara trecută. Consecințele sunt dezastruoase pentru transportatori. Marinarii din Portul Giurgiu spun că perspectiva este sumbră și pentru perioada următoare deoarece tendințele de scădere a cotelor apelor Dunării s-ar putea prelungi până în luna septembrie.
 
"Debitul la intrare la noi în ţară este de 2600 mc-sec, cu prognoza dată INH cu scădere până la 2400, faţă de un debit multianual de 4300mc-sec, deci e sub 50%, o să ajungă sub debitul 50% multianual", a declarat Dorian Dumitru, director adjunct AFDJ Galaţi.
 
Cei mai afectaţi de scăderea debitului fluvial sunt transportatorii fluviali. Costurile lor au crescut cu 35 - 40 la sută.
 
"La ora actuală se lucrează cu 60% din capacitatea de transport. Toate manevrele acestea pe care se fac de desfacere a unui convoi de transport, de refacere a lui, de esuari, de dezesuari înseamna costuri suplimentare ceea ce ne afecteaza foarte mult", a spus Emil Alexandru Işan, inginer Navrom.
 
"Din cauza cotelor reduse ale Dunării, navele nu pot fi încărcate la capacitate maximă și navigatorii încarcă navele aproape la jumătate din capacitate pentru că dacă înainte cotele permiteau un pescaj de 2,5 metri, acum pescajul este de aproape 1,6 metri. Cred că acest fenomen cu o Dunăre atât de scăzută în Portul Giurgiu nu a mai fost întâlnit de aproape zece ani de zile, respectiv din anul 2006, când a existat un fenomen foarte ciudat pentru că în primăvară am avut inundații și cote foarte ridicate ale Dunării, iar în toamnă cotele au fost foarte reduse, aproape ca acum", a declarat ;i directorul Administrației Porturilor Dunării Fluviale(APDF) Giurgiu, Dănuț Ofițeru.

Prognoza hidrologică pentru intervalul 16 - 23 august 2015
 
Debitul Dunării la intrarea în țară, pe secțiunea Baziaș, va fi în scădere până la valoarea de 2.300 metri cubi/secundă, în prima zi a intervalului, dar ulterior va fi în creștere până la valoarea de 2.600 metri cubi/secundă, situându-se în continuare sub media multianuală a lunii august, de 4.300 metri cubi/secundă, relevă prognoza hidrologică realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor pentru intervalul 16 - 23 august 2015.
 
În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în scădere în prima parte a intervalului, iar în a doua parte, în creștere pe sectorul Gruia-Vadu Oii și relativ staționare pe sectorul Brăila-Tulcea.
 
În ceea ce privește debitele râurilor din țară, acestea vor fi în creștere, în prima parte a intervalului de prognoză datorită precipitațiilor prognozate și propagării, iar în a cea de-a doua parte vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creștere prin propagare.
 
Meteorologii au emis duminică o avertizare de vreme rea, valabilă în toată țara, în intervalul 16 august, ora 23,00 — 18 august, ora 23,00.
 
"Temperaturile scad semnificativ în zilele următoare. Mâine (luni, 17 august n.r.), maximele se vor încadra între 23 și 33 de grade la nivelul întregii țări, cu cele mai ridicate valori în sud-estul țării, iar marți maximele vor fi, în general, între 19 și 29 de grade Celsius. Scăderea temperaturii va continua până joi, în data de 20 august, când vom avea temperaturi maxime cuprinse între 19 și 26 de grade Celsius, ceea ce înseamnă valori cub cele normale pentru această perioadă. La noapte va ploua mai mult în partea de sud-vest a țării, iar luni și marți vor fi ploi efective în toată țara", a declarat duminică meteorologul de serviciu al ANM.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în 24 de ore se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20 de litri/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în zonele de deal și de munte, 35 — 40 de litri /mp. De asemenea, vor fi și căderi de grindină.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră