ULTIMA ORĂ! Dosarul „Coloana oficială“. Solicitarea procurorilor în cazul lui Gabriel Oprea trimisă la Comisia Juridică

27 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
ULTIMA ORĂ! Dosarul „Coloana oficială“. Solicitarea procurorilor în cazul lui Gabriel Oprea trimisă la Comisia Juridică

 

 Deşi timp de trei zile nici Gabriel Oprea, nici Biroul de Presă de la Poliţia Capitalei nu au apărut cu vreun punct de vedere privind tragedia. Poliția Capitalei a anunțat ulterior că polițistul se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. "Polițistul Bogdan Cosmin Gigină se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în București, asigurând deplasarea în siguranță a coloanei oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic", preciza sursa citată.

Tragedia poliţistului Bogdan Gigină a deschis „Cutia Pandorei“ privind folosirea abuzivă a coloanei oficiale de către demnitari. Aşadar, a apărut imediat întrebarea dacă Gabriel Oprea avea voie să folosească, în acea zi, coloana oficială şi care era urgenţa misiunii.

Moartea poliţistului Bogdan Gigină a deschis „Cutia Pandorei“

În luna noiembrie, dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină a fost preluat de Parchetul General, după ce Parchetul Capitalei şi-a declinat competenţa, ţinând cont de funcţia persoanei implicate, mai exact ministrul Gabriel Oprea, existâd, la acea vreme, suspiciuni că ministrul Oprea ar fi abuzat de coloana oficială atunci când a avut loc acest accident. "Având în vedere relatările recente din mass media, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, la 29 octombrie, cu privire la posibile încălcări ale dispozițiilor procedurale referitoare la competența de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale, în dosarul vizând decesul subinspectorului de poliție Bogdan Gigină, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Lucrarea a fost înregistrată la Direcția de inspecție judiciară pentru procurori", preciza Inspecția Judiciară într-un comunicat.

"Reuniunea Biroului permanent al Senatului a permis analizarea scrisorii trimise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ca urmare a solicitărilor DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul viceprim-ministru și ministru de Interne Gabriel Oprea. Biroul permanent a aprobat această solicitare și am trimis-o la Comisia juridică pentru analiză și întocmirea avizului. (...) Comisia, în mod sigur, se întrunește marți, săptămâna viitoare, dar nu știu să spun acum când va prezenta avizul", a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului.

Gabriel Oprea acuzat de abuz în serviciu 

Reamintim faptul că, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.  Conform unui comunicat al DNA, infracțiunea de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră