Decizia care previne 400.000 de decese premature pe an

23 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Decizia care previne 400.000 de decese premature pe an

Reglementările vizează emisiile de dioxid de sulf, oxid de azot, compuşi organici volatili, amoniac şi particulele fine, estimându-se o îmbunătăţire a sănătăţii cu 50% până în 2030.  Julie Girling, europarlamentar al grupului conservator, raportor în acest caz, a arătat că o calitate proastă a aerului are efecte negative asupra sănătăţii publice, iar aplicarea acestor măsuri se va dovedi eficientă din punct de vedere al costurilor.

”Slaba calitate a aerului este o problemă urgentă de sănătate. În ultimii ani ne-am concentrat pe reducerea emisiilor de CO2 şi probabil că am neglijat poluarea aerului în ciuda costurilor ridicate pentru sănătatea populaţiei, economie şi mediu", a spus europarlamentarul.

Principale două surse ale acestor poluanţi sunt agricultura şi transporturile. Măsurile vor avea un impact uriaş asupra folosirii motoarelor Diesel în Transporturi. "Cred că în 10 ani vom vedea mai puţine  maşini Diesel pe şosele şi cu siguranţă mult mai puţin mici", a mai spus Girling.

Directiva este gândită pentru a reduce costurile externe legate de poluarea aerului cu până la 640 miliarde de lire sterline, cărora li se adaugă aproximativ 110.000 de noi locuri de muncă, conform Comisiei Europene.

Astfel, conform AFP, directiva stabilește pentru fiecare stat membru plafoane ale emisiilor de poluanți. Emisiile de dioxid de azot (generate în principal de transportul rutier și de centralele electrice) trebuie reduse cu 63% până în 2030 în raport cu nivelul anului 2005.

Pentru amoniac (emis de îngrășăminte și de fermele de animale) scăderea trebuie să fie de 19%, pentru dioxidul de sulf (emis de încălzire, electricitate și industria alimentară) scăderea trebuie să fie de 79% și pentru particulele fine (generate de arderea cărbunelui și a lemnului, transportul rutier, uzinele și centralele electrice) scăderea trebuie să fie de 49%.

Directiva mai prevede reducerea cu 40% a emisiilor compușilor organici volatili generați de vopseluri și solvenți sau de industrie.

Poluarea costă 15 miliarde de euro pe an pentru zilele lucrătoare pierdute, 4 miliarde de euro costuri pentru sănătate și 3 miliarde de euro pierderi în randamentul culturilor agricole.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră