Din 2017, ar putea dispărea venitul minim garantat și celelalte ajutoare sociale. Guvernul pregăteşte venitul minim de inserţie

12 Oct 2015
Din 2017, ar putea dispărea venitul minim garantat și celelalte ajutoare sociale. Guvernul pregăteşte venitul minim de inserţie
Ministerul Muncii intenționează să comaseze trei beneficii de asistenţă socială, respectiv venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire, într-unul singur denumit venitul minim de inserţie. Măsura ar urma să intre în vigoare la 1 iulie 2017.  
 
Proiectul de lege privind venitul minim de inserție a fost lansat vineri în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Varstnice (MMFPSPV). 
 
Venitul minim de inserție va reprezenta un beneficiu de asistență sociala ce va putea fi acordat familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate, pentru a preveni și a combate sărăcia și riscul de excluziune socială.
 
"Situaţia de dificultate este situaţia în care se află persoanele care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viaţă, din cauze socio-economice, de sănătate şi/sau care rezultă din mediul social de viaţă dezavantajat, şi-au pierdut sau limitat propriile capacităţi de integrare socială. (...)  Instituirea venitului minim de inserţie se bazează, în principal pe solidaritate socială, subsidiaritate, participarea beneficiarilor, stimularea integrării pe piaţa muncii a persoanelor apte de muncă şi focalizarea sprijinului", scrie in document.
 
Venitul minim de inserţie va reprezenta sprijinul financiar acordat de stat familiilor şi persoanelor singure în dificultate pentru acoperirea nevoilor minime de trai și de locuire. Totodată, acesta va ajuta la prevenirea sărăciei copiilor și stimularea participării în sistemul de educație.
 
Concret, potrivit prevederilor propunerii legislative, autoritatile vor reuni venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei intr-un singur ajutor: venitul minim de insertie. Prin urmare, acesta din urma va fi compus din una sau mai multe dintre urmatoarele ajutoare financiare:
 
- ajutor social;
- alocatie pentru familia cu copii;
- supliment pentru locuire.
 
Totusi, venitul minim de insertie va putea sa fie acompaniat, in functie de nevoile beneficiarilor, de ajutoare complementare. De exemplu, bani pentru participarea pe piata muncii, pentru plata contributiilor la sanatate, pentru plata asigurarii obligatorii a locuintei sau pentru depasirea unor situatii de dificultate temporara (incendii, pierderea locuintei sau afectiunile medicale ce necesita tratamente costisitoare).
 
In expunerea de motive a proiectului de lege, initiatorii lamuresc ca introducerea venitului minim de insertie are la baza o serie intreaga de avantaje fata de actualul sistem de ajutorare a familiilor si persoanelor singure. Printre altele, este vorba de reasezarea pragurilor de venit si configurarea mai echitabila a nivelului cuantumurilor beneficiilor sociale, eficientizarea procesului de stabilire si plata a drepturilor, simplificarea procedurilor si reducerea costurilor administrative si efectuarea unei plati unice lunare pentru fiecare beneficiar.
 
Potrivit avocatnet.ro, introducerea venitului minim de insertie este planificata, conform propunerii de act normativ, pentru data de 1 iulie 2017. La acel moment, drepturile la venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei vor inceta de drept. Pentru obtinerea venitului minim de insertie, cererile vor trebui depuse cu 60 de zile inainte de intrarea in vigoare a noii legi.

Proiectul de act normativ se va afla în dezbatere publică până pe data de 19 noiembrie 2015. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră