Dezvăluirile unui polițist: cum se poate trișa la testele psihologice

02 Feb 2019
Dezvăluirile unui polițist: cum se poate trișa la testele psihologice

Dezvăluiri incredibile ale unui ofiţer de poliţie aruncă în aer sistemul de evaluare a poliţiştilor care suferă traume psihice. În exclusivitate pentru Observator, acesta povesteşte cum a fost obligat să se trateze în privat, după ce a cedat psihic în timpul unei misiuni sub acoperire, transmite antena3.ro.

Ofiţerul spune că testele la care sunt supuşi poliţiştii sunt învechite. Rezultatul? Din ce în ce mai mulți ofițeri s-au împuşcat sau şi-au ucis apropiaţii în urma unor probleme psihice nedepistate în urma testelor.

"Am avut în urmă cu câţiva ani o problema de natura psihologica. În urma desfășurării unei misiuni care s-a întins pe parcursul a câțiva ani.", dezvăluie ofiţerul.

Ofiţerului face parte dintr-o structură de elită a ministerului de Interne. Am ales să îi spunem Robi, pentru a-i protejA identitatea. Povesteşte că problemele sale au început când lucra sub acoperire într-o misiune de destructurare a unei reţele de traficanţi de carne vie. 

"Să te lepezi de tot ceea ce ştiai că trebuie să faci, să respecţi anumite reguli şi să faci cu totul contrar, este destul de greu şi cred că pe oricine ar efecta oricât este de puternic", povesteşte ofiţerul.

Aproape de finalul misiuni a mers să ceară ajutor psihologului unităţii de poliţie.  Răspunsul primit a fost şocant. 

"Mi s-a indicat neoficial că ar fi bine să nu sintetizam toate aceste lucruri într-un material care să fie înaintat către conducerea unităţii, pentru că ar exista riscul să nu mă încadrez în parametri de evaluare psihologică a unitaţii şi să fiu într-unul dintre cazurile de punere la dispoziţie sau chiar destituit", explică ofiţerul.

În teorie, fişele psihologice ale poliţiştilor sunt confidenţiale. În realitate, multe ajung la comandanţi, spun ofiţerii care povestesc că cei care au curajul să spună că au o problemă psihologică riscă suspendarea sau demiterea. 

Pentru a încheia cu bine misiunea, Robi a plătit aproape 1500 de euro şi a fost tratat de un psiholog privat. El şi-a dat seama din timp de problemă. Şi a tratat-o. Ministerul de Interne este zguduit însă de cazurile poliţiştilor din Piteşti şi Gorj, care şi-au împuşcat copiii, iar apoi s-au sinucis. Asta deşi trecuseră cu brio examenul psihologic. Cei care lucrează în privat cu ofiţerii spun că, aşa cum este făcut acum sistemul, psihologii din Poliţie nu vor putea niciodată evalua corect un caz. 

In practica, acel dosar in care sunt mentionate si consemnate toate interactiunile psihologului cu politistul. Ele sunt consemnate si pot fi accesate de seful unitatii, spune un lider sindicat EUROPOL.

În medie, în Ministerul de Interne, un psiholog trebuie să asiste aproape o mie de angajaţi. Testarile psihologice din MAI sunt facute pe baza unor baterii de teste care dateaza din anii 80. Am cerut un punct de vedere clar din partea sefilor acestei institutii, însă, fără succes.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră