"Cumințenia Pământului" a lui Brâncuși rămâne statului român. Proprietarii au acceptat 11 milioane de euro

16 Mar 2016 | scris de Cristi Ionescu

"Cumințenia Pământului", opera sculptorului Constantin Brâncuși, rămâne statului român, după ce proprietarii lucrării au acceptat oferta de 11 milioane de euro.

"Proprietarii 'Cumințeniei Pământului', lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională", a scris ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Detaliile campaniei de subscripție vor fi anunțate în perioada următoare, mai precizează ministrul.

"Va avea loc o negociere pornind de la expertiză, pornind de la valorile de piață, pornind, sigur, de la mai multe argumente ... starea de conservare a lucrării", spunea ministrul joia trecută, menționând că a găsit "foarte multă înțelegere" la proprietarii lucrării.

În opinia sa, statul trebuie să dea o parte din sumă pentru răscumpărarea lucrării.

"Eu cred că statul român trebuie să dea și o parte din sumă, indiferent care e starea de prosperitate a națiunii. (...) Statul român trebuie să răscumpere, într-o anumită măsură, nedreptatea care i-a fost făcută lui Brâncuși în anii '50 când a fost considerată o artă decadentă, formalistă, când statul român a încercat să smulgă cu tractorul Coloana Infinitului de la Târgu Jiu. (...) Eu cred că statul român ar trebui să facă un efort, chiar dacă poate nu va putea da toată suma prin care să arătăm că nouă, ca națiune, ne pasă de moștenirea lui Brâncuși", sublinia ministrul Culturii. (sursa)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră