Cum vorbesc persoanele aflate în ARESTUL CAPITALEI cu cei de acasă. Soţia primarului din Bradu:„Nu am vorbit cu soţul meu de vineri. Telefoanele sunt păzite, în continuare, de MASCAŢI“

30 Iun 2015
Cum vorbesc persoanele aflate în ARESTUL CAPITALEI cu cei de acasă. Soţia primarului din Bradu:„Nu am vorbit cu soţul meu de vineri. Telefoanele sunt păzite, în continuare, de MASCAŢI“
De câte ori pe săptămână au voie deţinuţii aflaţi în Arestul Poliţiei Capitalei să vorbească cu cei de acasă, dar mai ales, cum se desfăşoară această procedură?  Zilele trecute,  Alina Frăţică, soţia primarului din localitatea Bradu, judeţul Argeş, Florin Frăţică, a vorbit despre faptul că persoanele din Arestul Poliţiei Capitalei-  printre care  şi soţul ei şi Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5- nu mai au voie să ia legătura nici cu avocaţii lor, nici cu cei de acasă. Totodată, femeia  a povestit despre  o revoltă pe cale să izbucnească în arestul poliţiei şi o situaţie „greu de imaginat“ pentru deţinuţi. 

„Este strigător la cer ce se întâmplă acolo. Este de neimaginat acest lucru. Nu au cui să se adreseze, n-au cui cere ajutorul pentru că nu pot avea contact telefonic cu nimeni de vineri seara! Toți deținuții au făcut revoltă, au bătut în uși cu picioarele pentru a nu li se încalcă și ultimul drept pe care îl mai au ...să vorbească cu familia și avocații la telefon!", a scris Alina Frățică, soția primarului din Bradu, într-un mail trimis presei. De cealaltă parte, oficiali ai Poliţiei Capitalei au precizat pentru site-ul nostru că nu a fost înregistrată  vreo formă de protest şi că, drepturile deţinuţilor sunt respectate. 

„Înainte vorbeam  de câte 3-4 ori pe zi“

Într-o convorbire telefonică cu Alina Frăţică, aceasta  a declarat pentru site-ul mariustuca.ro că nu a mai vorbit cu soţul ei de vineri şi că telefoanele sunt păzite în continuare de mascaţi. Femeia mai susţine că, de obicei, până să apară această situaţie vorbea cu soţul ei de 3-4 ori pe zi, mai bine de 30 de minute. „Ieri a fost la grefă avocatul nostru şi mi-a zis că soţul meu are voie să ne sune o dată pe săptămână. Înainte vorbeam cel puţin 30 de minute pe zi, de trei-patru ori, se împărţeau şi ei că sunt mulţi în celulă, sunt opt. Şi acum stau mascaţii  lângă telefoane. Chiar vreau să vă menţionez că doamnul Vanghelie a făcut demersuri, mai exact  au făcut o cerere  toţi în camera respectivă să spună ce se întâmplă  şi să meargă la procurorul sau judecătorul de serviciu, de la Drepturi şi Libertăţi.  Problema este că nici nu s-a luat în seamă ce au scris acolo“, a declarat interlocutoarea noastră.

Regulament în baza unei legi abrogate?

„Avocatul soțului meu a reușit sa vorbească cu el în instanță şi m-a rugat să vă aduc la cunoştinţă: comandantul Arestului Central al Capitalei a instituit măsuri drastice prin care încalcă abuziv dispozițiile ART. 8 din Convenţia EUROPEANă a Drepturilor Omului privind dreptul la respectarea vieții private şi de familie precum şi ART.7; 65 alin 1 şi alin. 4 şi Art. 7 şi 110 din legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare . Deși alin. 2 din Art. 8 prevede că nu e admis amestecul unei instituții publice în exercitarea acestui drept, respectiv în vieți private şi familie prin inițierea unui regulament de ordine interioară înregistrat în 23.05.2015 sub numărul  de înregistrare 476031 în baza unei legi abrogate respectiv 275/2006, a restricționat accesul la legătura cu membrii familiei persoanelor arestate preventiv,“susţine soţia edilului, în mailul  trimis. 

Poliţia Capitalei:„La Centrul de reţinere şi arestare preventivă nr.1 nu a fost înregistrată vreo formă de protest“

În urma solicitării trimisă de site-ul mariustuca.ro oficialilor din cadrul Poliţiei Capitalei, aceştia au făcut precizarea că „la Centrul de reţinere şi arestare preventivă nr.1 nu a fost înregistrată vreo formă de protest care să intre sub incidenţa Legii nr. 254/2013-privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal“.  

Am întrebat în solicitarea făcută care este procedura prin care un deţinut aflat în arestul Poliţiei Capitalei poate beneficia de convorbiri telefonice şi cum se desfăşoară acest lucru. Astfel, susţin sursele citate, „persoanele condamnate au dreptul să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare. Convorbirile telefonice au caracter confidenţial şi se efectuează sub supraveghere vizuală“. În plus, pentru asigurarea exercitării dreptului la convorbiri telefonice, directorul penitenciarului are obligaţia de a lua măsurile necesare pentru instalarea de telefoane publice în interiorul penitenciarului, iar cheltuielile ocazionate de efectuarea convorbirilor telefonice sunt suportate de către persoanele condamnate“, precizează oficiali ai Poliţiei Capitalei.

Telefoanele date, pe cheltuiala deţinuţilor 

În legătură cu numărul şi durata convorbirilor telefonice sursele citate au precizat că, orice persoană privată de libertate are dreptul de a efectua săptămânal, pe cheltuiala sa, cel puţin o convorbire telefonică de la telefoanele instalate în incinta locului de deţinere, cu persoane din exteriorul locului de deţinere, atât din ţară, cât şi din străinătate. Totodată este precizat şi faptul că persoanele condamnate pot consulta avocaţi aleşi de acestea, în orice problemă de drept dedusă procedurilor administrative sau judiciare, iar „consultarea cu avocatul, ales sau din oficiu, se face cu respectarea confidenţialităţii vizitei, sub supraveghere vizuală“.

Potrivit art. 46 din HG 1897/2006 – regulament de aplicare a Legii 254/2013, sursele citate precizează în legătură cu vizita  apărătorului: 

(1) Persoanele private de libertate au dreptul de a primi oricând vizite ale apărătorului.
(2) Întrevederea cu apărătorul se realizează în încăperi special amenajate, în condiţii de confidenţialitate, sub supraveghere vizuală.
(3) Amenajarea şi dotarea spatiilor destinate vizitei aparatorului, precum şi condiţiile în care se acordă vizita se stabilesc prin regulamentul prevăzut la art. 16 alin. (2) din Lege.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră