E BINE DE ŞTIUT. Cum îţi poţi calcula singur dobânda pe care trebuie să o primeşti la restituirea TAXEI AUTO. Ce a stabilit Curtea Supremă

24 Iun 2015
E BINE DE ŞTIUT. Cum îţi poţi calcula singur dobânda pe care trebuie să o primeşti la restituirea TAXEI AUTO. Ce a stabilit Curtea Supremă
În cazul persoanelor care câştigă în instanţă restituirea taxei auto, dobânda aferentă sumei înapoiate de stat este de 0,03% pe zi şi trebuie calculată de la data plăţii taxei. Aşa a hotărât Curtea Supremă printr-o decizie pronunţată recent, potrivit avocatnet.ro. Potrivit acestor prevederi, dobânda care trebuie acordată persoanelor care câştigă în instanţă restituirea taxei auto este de 0,03% pe zi. Prin aceeaşi decizie, judecătorii au stabilit că dobânda pentru taxa auto restituită şoferilor trebuie să fie calculată de la momentul la care aceştia au achitat efectiv taxa. Reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, în sensul că, pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, se aplică dobânda fiscală, care curge de la data plăţii acestor taxe, informează un comunicat al Avocatului Poporului.

Ce decizie a dat Curtea Supremă 

Conform deciziei ICCJ, dobânda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, este dobânda fiscală prevăzută de dispoziţiile art. 124 alin. (1) şi alin. (2) din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu dispoziţiile cu art. 120 alin. (7) din acelaşi act normativ. În aceeaşi decizie, ICCJ a mai statuat faptul că momentul de la care curge dobânda fiscală pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite în temeiul hotărârilor judecătoreşti, este reprezentat de data plăţii acestor taxe. În recursul în interesul legii formulat în data de 24 septembrie 2013, Avocatul Poporului a constatat că instanţele de judecată s-au pronunţat în mod diferit asupra temeiului legal în baza căruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

Important! Deciziile date în recursurile în interesul legii trebuie motivate în cel mult 30 de zile de la pronunţare şi trebuie publicate În Monitorul Oficial În cel mult 15 zile de la motivare. Acestea devin obligatorii pentru toate instanţele de la momentul publicării în Monitorul Oficial, precizează sursa citată. Sumele plătite drept taxă de primă înmatriculare, taxa pe poluare sau taxa pentru emisii poluante sunt restituite doar persoanelor care obţin în instanţă hotărâri în acest sens.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră