UPDATE: Judecătorul Mircea Aron, noul preşedinte al CSM

06 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
UPDATE: Judecătorul Mircea Aron, noul preşedinte al CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit  astăzi pentru a-şi alege noua conducere. Judecătorul Mircea Aron candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM, iar procurorul Luminiţa Palade, pentru cea de vicepreşedinte.

În proiectul de candidatură, Mircea Aron spune că CSM trebuie să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine procedurile privind numirea în funcții de conducere la ÎCCJ, PÎCCJ și DNA. În opinia sa, o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu, în baza unei analize serioase a nevoilor sistemului și care au făcut obiectul consultărilor cu instanțele de judecată, cu ÎCCJ, MP, INM.

Judecătorul precizează că o altă propunere punctuală care a stat în atenția membrilor Consiliului este aplicarea din 2017 a dispoziției art.136 din Legea 304/2004 potrivit căreia atribuțiile MJ referitoare la bugetul instanțelor să fie preluate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Aron subliniază necesitatea ca, printr-o comunicare mai intensă cu comisiile juridice ale Parlamentului, împreună cu ministerul Justiției, să fie deblocate modificările articolelor din Codul de procedură penală și Codul penal, determinate de deciziile de neconstituționalitate ale CCR.

Potrivit judecătorului, o componentă importantă a activității CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul MCV, el subliniind că ar fi nevoie de o coordonare mai strânsă și un mesaj unitar cu MJ, ÎCCJ și MP în comunicarea cu oficialii europeni, astfel încât informarea să nu fie distorsionată.

Luminiţa Palade: Se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraţilor

Procurorul Luminița Palade, candidat la funcția de vicepreședinte al CSM, consideră că se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și de execuție.

Procurorul susține că apărarea independenței și reputației profesionale a magistraților constituie un reper fundamental al activității Consiliului.

Consolidarea Inspecției Judiciare este apreciată ca fiind "o prioritate zero" a CSM.

"Inspecția Judiciară trebuie sprijinită în ocuparea, în condiții de transparență și egalitate de șanse, a posturilor de inspector vacante. (...) Independența Inspecției Judiciare este dublată, în egală măsură, de responsabilitate, astfel încât derapajele și vulnerabilitățile sistemului judiciar să fie îndreptate cu bună credință și eficient", menționează Palade în proiectul managerial.

Printre priorități se mai numără întărirea integrității sistemului judiciar, calitatea și transparența actului de justiție, o politică de resurse umane corelată cu încărcătura de dosare pe parchete și instanțe de judecată și stabilizarea personalului acestora.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră