Profesor german: Am fugit din statul polițienesc neostalinist numit România

10 Mai 2016 | scris de Istvan Deak
Profesor german: Am fugit din statul polițienesc neostalinist numit România

Anton Sterbling, un sociolog german născut in Romania, se ocupă de câțiva ani de instruirea polițiștilor germani din Gorlitz pe probleme legate de funcționarea societății.

Bărbatul de 63 este professor de sociologie la academia de poliție din Rothenburg. “Am întors spatele dictaturii din România și m-am stabilit în Germania de Vest. Da, România era un stat polițienesc neostalinist. În special poliția secretă, Securitatea, făcea un joc murdar”, povestește Sterbling, pentru Sachsische Zeitung.

Deși era membru al minorității germane, primirea nu a fost tot timpul cea visată. “Mult timp, unii m-au tot numit românul. Dar doar fiindcă le dădeam cel mai bun rachiu românesc. Per total, a fost o integrare fără probleme în cazul meu. Am început imediat cu studiul. Germania o știam din cărți, dar ca orice imigrant a trebuit să mă integrez și din punct de vedere social. Societatea germană era construită complet diferit decât cea românească”, mai spune el.

Criza refugiaților este subiectul care îl preocupă cel mai mult în această perioadă. “Eu înțeleg diferitele motive, nu doar fiindcă sunt imigrant, ci fiindcă de decenii mă ocup cu subiectul migrației. Am fost șocat când Angela Merkel a permis imigrararea refugiaților blocați în Ungaria. A fost o încălcare a acordurilor în vigoare. Asta a declanșat o nesiguranță și a periclitat stabilitatea ordinii sociale.

Neliniștea mea a apărut încă dinaintea deciziei eronate a Guvernului. Autoritățile au fost surprinse de mărimea și dinamica imigrației, desi cercetătorii avertizează demult despre asta. Este clar că un asemenea proces nu mai poate fi controlat dintr-un anumit punct. Comunicarea e cea mai importantă. Primii migranți ajunși aici au transmis semnalul celorlalți să vină toți că sunt bineveniți”.

Sociologul solicită reguli clare ca imigrația să fie controlabilă. ”Trebuie să facem presiuni ca politicul să controleze imigrația și să combată fluxul ilegal. Germania poate absorbi anual între 150.000 și 300.000 de imigranți. Integrarea pe piața muncii va fi foarte dificilă.

Este o greșeală politică să nu avem o lege a imigrației. Statul trebuie să creeze reguli clare orientate spre piața muncii. Oamenilor care imigrează dintr-o societate străină trebuie să le oferim perspective clare și corecte, dar să le comunicăm și așteptările noastre”, a încheiat Anton Sterbling.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră