Crește numărul faptelor înscrise în cazierul fiscal

23 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Crește numărul faptelor înscrise în cazierul fiscal

Executivul îşi justifică decizia în contextul intensificării eforturilor naţionale şi internaţionale privind combaterea evaziunii fiscale şi al îmbunătăţirii comportamentului fiscal al contribuabililor.

"Această schimbare va permite orientarea activităţilor specifice de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale către contribuabilii cu risc fiscal ridicat, respectiv către cei în al căror cazier fiscal figurează încălcări flagrante ale legislaţiei fiscale, contabile şi vamale şi a disciplinei financiare dar şi păstrarea unui istoric al faptelor contribuabililor ca mijloc de verificare a comportamentului fiscal", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, vor fi introduse unele fapte noi față de cele care se regăsesc în prezent, a căror săvârșire reflectă un comportament fiscal inadecvat, dar vor fi, în același timp, și eliminate o serie de fapte, întrucât actele normative sau unele articole din actele normative care prevedeau și sancționau faptele au fost abrogate între timp.

Printre faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal vor fi introduse și unele fapte prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu modificările și completările ulterioare.

Este vorba despre „omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri”.

Un alt exemplu de faptă nou inclusă constă în neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară prețului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului (...) se va sancționa cu amendă ce pornește de la 3.500 lei și poate ajunge la 27.500 de lei, în funcție de tipul contravenției.

Hotărârea Guvernului nu numai adaugă, ci şi elimină unele informaţii din cazierul fiscal. Astfel, au fost eliminate infracţiunile prevăzute în acte normative care odată cu intrarea în vigoare a Legii 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii 286/2009 privind Codul Penal, au fost modificate.

Un exemplu în acest sens este “fapta persoanei care, cu rea-credinţă, a făcut declaraţii inexacte, în baza cărora s-a operat o înmatriculare ori s-a făcut o menţiune în registrul comerţului”, prevăzută la art. 48 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, articol care a fost abrogat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră