Covoarele de Cisnădie și ceramica de Horezu ar putea fi protejate de CE

17 Sep 2015
Covoarele de Cisnădie și ceramica de Horezu ar putea fi protejate de CE
Covoarele de Cisnădie sau Ceramica din regiunile Corund, Cucuteni, Horezu, Maramureş, Oboga şi Marginea sunt exemple de produse româneşti care ar putea beneficia în viitor de o mai bună protecţie a indicaţiei geografice, în urma unei initiative a Parlamentului European.  

Un raport al Comisiei de Afaceri Juridice ar putea contribui la o mai bună protecţie a indicaţiei geografice pentru o serie de produse româneşti.

Deputaţii europeni, membri ai Comisiei Afaceri Juridice, au comunicat prin intermediul unei rezoluţii non-legislative votate marţi, faptul că protecţia indicaţiei geografice (GI) ar trebui să cuprindă şi bunurile produse la nivel regional şi local, precum şi produsele artizanale de origine tradiţională, cu scopul de a conserva patrimoniul local şi de a stimula dezvoltarea acestuia. Deputaţii i-au solicitat Comisiei Europene să propună fără întârziere un sistem european unic de protecţie a indicaţiei geografice pentru produsele neagricole.

Rezoluţia non-legislativă a comisiei, care sprijină extinderea sistemului de protecţie de la produse agricole la cele ne-agricole a fost aprobată în unanimitate (cu 3 abtineri), arată site-ul Parlamentului European.

Conservarea patrimoniului cultural și know-how-ul tradițional

Deputaţii din cadrul Comisiei Afaceri Juridice insistă pentru stabilirea unei legislaţii care să aibă ca scop crearea unui sistem de protecţie al indicaţiei geografice, sistem ce ar putea fi folosit pentru identificarea originii geografice, a anumitor proprietăţi sau tehnici tradiţionale ale produselor neagricole, precum cuţitele Laguiole, sticla de Boemia, tartanul scoţian, marmura de Carrara şi tapiteria Aubusson. Deputaţii au scos în evidenţă faptul că ”legătura cu zona de producţie este esenţială pentru a putea identifica specificitatea know-how-ului şi pentru a putea indica calitatea, autenticitatea şi caracteristicile produsului”.

De asemenea, indicaţiile geografice pot avea un mare potenţial şi pot atrage beneficii semnificative pentru IMM-uri şi pentru regiunile UE, subliniază europarlamentarii.

Procedura obligatorie de înregistrare

Deputaţii susţin, de asemenea, că mecanismul de înregistrare a produselor ar trebuie să fie ”cel mai eficient, simplu, util şi disponibil” şi insistă ca noul sistem să menţină costurile şi birocraţia pentru întreprinderi la un nivel minim.

Următorii paşi

Textul aprobat de Comisia pentru Afaceri Juridice trebuie adoptat de către Parlament, în ansamblul său. (I.D)

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră