Constantin Comăneanu, ofiţer al DIICOT, trimis în judecată sub control judiciar. El este anchetat în dosarul de şantaj al lui Sergiu Lucinschi, fiului preşedintelui Republicii Moldova

29 Iun 2015
Constantin Comăneanu, ofiţer al DIICOT, trimis în judecată sub control judiciar. El este anchetat în dosarul de şantaj al lui Sergiu Lucinschi, fiului preşedintelui Republicii Moldova
Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Constantin Comăneanu, ofițer de poliție judiciară în cadrul DIICOT, pentru luare de mită. Dosarul  a fost disjuns din cauza în care au fost trimiși în judecată Sergiu Lucinschi, fiul preşedintelui Republicii Moldova- acuzat de şantaj şi trafic de influenţă-  și Radu Pricop, ginerele preşedintelui Traian Băsescu. 

Care sunt acuzaţiile procurorilor

Mai exact, potrivit procurorilor „inculpatul Comăneanu Constantin, ofițer de poliție judiciară cu gradul profesional de comisar de poliție, delegat să lucreze în cadrul DIICOT, a primit de la o persoană, în două rânduri, respectiv în zilele de 12.02.2015 și 30.03.2015, suma totală 10.000 euro (de fiecare dată câte 5.000 euro), sumă ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat unui om de afaceri, în sensul oferirii, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, de date și informații dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea D.I.I.C.O.T. care îl privea pe acesta din urmă și în care ofițerul de poliție fusese delegat pentru a efectua acte de urmărire penală, fiind depistat în flagrant la data de 30.03.2015“.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a şantajat un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, deşi acesta nu îi datora bani, spunând că doar aşa îşi va retrage o plângere penală formulată la DIICOT pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. „De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează“, au arătat procurorii în ordonanţa de reţinere.

În acelaşi context, ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfăşura activităţi specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, iniţial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei. „Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior", au precizat procurorii.  Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinşi iniţial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii.





 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră