Se modifică Codul Penal? UNPR vrea pedepse mai mari pentru infracţiunile de ultraj

24 Aug 2015
Se modifică Codul Penal? UNPR vrea pedepse mai mari pentru infracţiunile de ultraj
Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, vrea modificarea Codului Penal pentru a majora pedepsele în cayul infracţiunilor de ultraj.

Iniţiativa este asumată de UNPR, care l-a mandatat pe vicepreşedintele Eugen Nicolicea, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, să iniţieze discuţii cu toate partidele politice parlamentare pentru susținerea și adoptarea cât mai rapidă a modificărilor propuse la Codul Penal.

„La începutul lunii august 2015, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat un proiect de modificare a Codului Penal prin care propune sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor. Astfel, la data de 5 august 2015, la iniţiativa ministrului afacerilor interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a fost elaborat un proiect de modificare a Articolului 257 - Ultrajul şi a Articolului 279 - Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acţiunile violente îndreptate împotriva reprezentanţilor autorităţii statului", se precizează într-un comunicat al partidului.

Potrivit inițiativei legislative, faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, urmează a se sancţiona cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi.

Totodată, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcţionari publici care îndeplinesc funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră