Declarație șocantă în Parlamentul European! "Până acum, am putut importa material reproductiv din terțe țări. Ne spălăm pe mâini și îi lăsăm pe alții să facă treburile murdare"

09 Sep 2015
Declarație șocantă în Parlamentul European!
Parlamentul European interzice complet clonarea animalelor de fermă, a descendenților lor și a produselor derivate, inclusiv importurile acestora în spațiul UE.

Interdicția s-a extins astfel încât acum acoperă toate speciile de animale crescute și reproduse pentru în scopuri agricole, nu numai bovinele, ovinele, porcinele, caprinele și cavaline, cum era propus de Comisie. Această decizie a fost votată în Parlamentul European cu 529 voturi.

”Până acum, am putut importa material reproductiv din terțe țări. Ne spălăm pe mâini și îi lăsăm pe alții să facă treburile murdare. Vrem o interdicție cuprinzătoare. Nu doar pentru utilizarea tehnicilor de clonare, ci și pentru importurile de material reproductiv, clone și descendenții lor. Este posibil să fie identificate aceste origini. Există registre de pedigree, registre ale culturilor, registre ale animalelor din ferme. Aș vrea să cer Comisiei Europene să regândească toată această chestiune. Uneori politica trebuie să creeze limite.” a spus co-raportorul din comisia pentru agricultură Giulia Moi.

Totodată, Giulia Moi susține că trebuie să avem în vedere impactul asupra sănătății animalelor, dar și asupra sănătății umane. "Acest raport transmite un mesaj partenerilor noștri comerciali că nu vrem să punem în pericol sănătatea noastră, a familiilor noastre și a generațiilor viitoare prin utilizarea unor produse de calitate îndoielnică de această natură."

Rate mari de mortalitate și anomalii

Parlamentul subliniază concluziile din 2008 ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA), conform cărora sănătatea și binele clonelor sunt afectate negativ, uneori cu consecințe grave și chiar deces. Aceste efecte contribuie la ratele scăzute de eficiență a clonelor, între 6 și 15% pentru bovine și 6% pentru porcine, fiind necesară implantarea embrionului clonat în mai multe încercări pentru a obține un animal clonat. Mai mult, anomaliile clonelor și dimensiunile neobișnuite ale urmașilor duc la nașteri dificile și la morți infantile.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră