Duminică, Procesiunea de Florii a credincioșilor romano-catolici

19 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Duminică, Procesiunea de Florii a credincioșilor romano-catolici


Procesiunea de Florii va fi prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan ROBU, împreună cu mons. Cornel Damian, Episcop auxiliar de București. Procesiunea va începe la ora 14.00, la Biserica Franceză „Sacré Coeur” (str. Cpt. Demetriade nr. 3, lângă Statuia Aviatorilor), cu ceremonia binecuvântării ramurilor. Participanții vor porni, apoi, pe traseul B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, până la Catedrala romano-catolică Sf. Iosif. Cu ramuri în mână, credincioșii și preoții îi vor cânta Mântuitorului, iar în fruntea procesiunii tinerii vor purta „Crucea Zilei Mondiale a Tineretului”.
La sfârșitul procesiunii, în jurul orei 15.00, în Catedrala Sf. Iosif (str. G-ral Berthelot, nr. 19) se va celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan ROBU.

În Duminica Floriilor, în Biserica Catolică se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), ajunsă în acest an la cea de a XXXI-a ediţie.

Cu această ocazie, Papa Francisc le-a transmis tinerilor din lumea întreagă un mesaj cu tema: „Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt 5,7).
În acest an, Sărbătoarea Floriilor şi Ziua Mondială a Tineretului au o semnificaţie deosebită, desfăşurându-se în cadrul Anului Sfânt al Milostivirii (8 decembrie 2015 – 20 noiembrie 2016). În mesajul său adresat tinerilor, Suveranul Pontif aminteşte că nu este prima oară când ZMT are loc în timpul unui an sfânt: „De fapt, în timpul Anului Sfânt al Răscumpărării (1983/1984), Sfântul Ioan Paul al II-lea a convocat pentru prima dată pe tinerii din toată lumea pentru Duminica Floriilor. Apoi, a fost în timpul Marelui Jubileu din 2000 când peste două milioane de tineri din circa 165 de țări s-au reunit la Roma pentru a XV-a Zi Mondială a Tineretului. Așa cum s-a întâmplat în aceste două cazuri precedente, sunt sigur că Jubileul Tinerilor la Cracovia va fi unul dintre momentele forte ale acestui An Sfânt!” Papa Francisc îi îndeamnă apoi pe tineri: „Lăsați-vă atinși de milostivirea sa fără limite pentru a deveni la rândul vostru apostoli ai milostivirii prin fapte, cuvinte și rugăciune, în lumea noastră rănită de egoism, de ură și de atâta disperare. Duceți flacăra iubirii milostive a lui Cristos – despre care a vorbit sfântul Ioan Paul al II-lea – în locurile vieții voastre zilnice și până la marginile pământului”.

Duminica Floriilor este ca o poartă de intrare în Săptămâna Sfântă, şi uneşte intrarea solemnă a lui Cristos în Ierusalim – eveniment în amintirea căruia are loc procesiunea pe străzile oraşului – şi vestirea Pătimirii Mântuitorului la Sfânta Liturghie. Pentru credincioşii catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din această duminică este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă, subliniază Arhiepiscopia Romano-Catolică. 

Duminică, 20 martie, catolicii și protestanții vor celebra Sărbătorea Floriilor.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că peste 11.000 de polițiști, jandarmi și pompieri vor acționa duminică, de Floriile catolice, în locurile de pelerinaj și în alte zone cu aflux mare de persoane, pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră