Povestea capturii-record de cocaină ascunse printre banane

03 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Povestea capturii-record de cocaină ascunse printre banane

Primele informaţii despre planul transportului de cocaină au fost furnizate de un ofiţer antidrog încă de la începutul anului, sesizarea din oficiu fiind făcută de Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate în luna aprilie, se arată în referatul pe baza căruia DIICOT a obţinut arestarea membrilor reţelei.

După sesizare, şase investigatori sub acoperire şi colaboratori au fost inflitraţi în reţea şi folosiţi pentru a obţine probe. Pentru a nu atrage atenţia şi a disimula cât mai bine, s-au făcut în total zece transporturi cu mii de tone de banane. Anchetatorii susţin că în realitate cantităţile de banane erau de trei sau ori mai mari decât cele declarate în documente. Iniţial, înainte de primul transport din Columbia, membrii reţelei au încercat să găsească o firmă din România care să accepte să facă comanda de banane. Această firmă urma să primească 40.000 de dolari pe care mai apoi să-I trimită către societatea din Columbia, de unde veneau fructele.

“Din aceleaşi investigaţii a mai reieşit că, pentru realizarea în această modalitate a transportului de droguri, membrii grupării infracţionale vor trimite în România suma de 40.000 dolari SUA pentru a fi utilizaţi de către firma care va realiza importul de banane la plata către furnizorul din Columbia a contravalorii bananelor ce vor constitui marfa de acoperire pentru disimularea cocainei”, se arată în referatul DIICOT, citat de mediafax.ro.

Potrivit referatului, pentru ca drogurile să ajungă în portul Constanţa şi apoi să fie extrase şi încărcate în camioane, membrilor li s-a propus plata cu 5.400 de dolari de persoană.

Cele 2,5 tone de cocaină au ajuns în România cu două transporturi. Cu 11 zile înainte de primul transport, unul dintre investigatorii sub acoperire s-a întâlnit, la cererea membrilor, cu un cetăţean rus, în faţa unui hotel din zona Gării de Nord. Rusul i-a oferit informaţii despre ustensilele necesare pentru ca drogurile să fie extrase din containere, fără a fi afectate.

Cinci persoane, cetăţeni străini dintre care patru lituanieni şi un columbian, au fost reţinute şi arestate în România. De asemenea, o persoană a fost prinsă în Spania, un marocan despre care se crede că ar fi şeful operaţiunii.

Cocaină capturată are o puritate de peste 90% şi valorează peste 625 de milioane de euro pe piaţa neagră, o sută de milioane de euro vândută en gros.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră