Nea Bostane, la păzit pepenii! Ce gafe au mai făcut tehnocraţii lui Cioloş?

29 Iun 2016 | scris de Mara Răducanu
Nea Bostane, la păzit pepenii! Ce gafe au mai făcut tehnocraţii lui Cioloş?

Unii profesori își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici, această justificare fiind o imbecilitate, potrivit lui Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor.

"Eu văd părinții la școală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ți demisia. Dar nu să îți bați joc de viitorul copilului. Justificarea că "am salariu mic" e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis...Mentalitatea comunistă a fost așa: să primesc gratis educație. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghișeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulți părinți dacă ar simți că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conștientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înțelege cum funcționează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcționarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul "să se dea". Nu avem în partea cealaltă "de unde". Părerea mea este că e o reminiscență a celor 50 de ani de comunism", a spus Bostan.

 

Marius Bostan, pus la scuze de Cioloş. De ce nu la o demisie? 

 

Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, a fost pus de Dacian Ciolos sa-si ceara scuze dupa ce a spus ca unii profesori isi bat joc de meseria lor si cer salarii marite si ca parintii ar trebui "sa plateasca 100 de lei pe luna" pentru educatia copiilor ca sa simta ca nu e gratis. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a spus, marti seara, ca ministrul a fost pus de premierul Dacian Ciolos sa-si ceara scuze. Acesta a precizat ca este "trist" ca afirmatiile sale au fost folosite in scopuri politice si sunt interpretate intr-un mod la care nu s-a gandit.

 

CITIŢI ŞI: Ministrul Comunicațiilor: "Profesorii își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ți demisia!"

 

TEHNOCRAŢII LUI CIOLOŞ, NIŞTE METAFORE! 

În noiembrie 2015, premierul tehnocrat Dacian Cioloş depunea jurământul de învestitură împreună cu miniştrii săi. După cinci luni de guvernare, unii dintre tehnocraţii lui Dacian Cioloş au reuşit să se facă vizibili. Din păcate, mai puţin prin proiectele şi ideile propuse, şi mai mult prin câte-o gafă, pardon metaforă! Raluca Prună, Achim Irimescu, Anca Dragu, Patriciu Achimaş-Cadariu şi Gabriel Biriş se numără printre „metaforele“ cabinetului Cioloş.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a susţinut, într-un postare pe facebook că drepturile oamenilor reprezintă „un lux teoretic“. Aceasta a precizat că ordonanţa adoptată de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective, subliniind că SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea. Reamintim că astăzi deputaţii ALDE au cerut, prin moţiune de cenzură demisia Ralucăi Prună.

„Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 - Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 - OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 - SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism.

Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva - nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI'', a scris ministrul pe pagina sa de Facebook. De asemenea, Raluca Prună subliniază că ''OUG este o soluţie provizorie, dar necesară, dată fiind decizia CCR care impunea de pe o zi pe alta o soluţie''. ''Ea nu exclude, ci deschide dezbaterea publică necesară despre ce soluţie alege societatea românească. Cu titlu personal, mi se pare suprarealist să văd reacţiile unor foşti înalţi demnitari, care ştiau exact cum stau lucrurile de vreo 10 ani încoace, le-au girat, ca acum să le denunţe comme du jamais vu, ale cavalerilor luptei anti-corupţie instituţionali sau din societatea civilă care ştiau de asemenea şi nu au găsit temei să se despartă în tot acest timp. Nu e bai, adevărul separă întotdeauna apele. În fine, sunt fericită că decizia CCR a creat breşa detaşării poliţiei judiciare în parchete. E un început'', adaugă Raluca Prună.

 

Achim Irimescu: a fost o metaforă de 35 de miliarde de euro!

 

Îl ştiţi pe Achim Irimescu? Da, da, ministrul tehnocrat de la Agricultură. Nu ştim ce a făcut sau ce nu a făcut de când a ocupat portofoliul ministerului pe care îl păstoreşte, însă ştim că declaraţiile lui au stârnit întotdeauna controverse. De la afirmaţiile făcute la adresa firmei Brădet până la camionul încărcat cu 35 de miliarde de euro, ministrul agricultor a cam gafat cu brio. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a explicat că afirmaţiile privind transferul a 35 de miliarde de euro, cu camionul, în afara ţării, în ultimii cinci ani, au reprezentat o "metaforă". Reamintim că acesta a declarat recent, în cadrul unui interviu, că din România s-au scos în ultimii 5 ani, de pe vremea lui Băsescu, 35 de miliarde de euro. Chiar aşa metaforic să fie Achim Irimescu?

Reamintim ca acealasi ministru a sustinut ca firma Bradet este cea responsabila infectarea cu E.Coli. După ce a fost acuzat de oficialul local din Argeş de iresponsabilitate, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, pe pagina sa de Facebook, că informaţia privind infectarea cu E.Coli a unor produse de la firma "Lactate Brădet" era una cunoscută deja de jurnalişti "pe surse" şi a ţinut să o confirme pentru că viaţa unor copii putea fi în pericol, deoarece cantitate de brânză infestată era deja în frigiderele oamenilor.

Aceste probleme nu se întâmplă de ieri, de azi, ci probabil că ne însoțesc de când unii dintre români au simți nevoia bruscă de a se îmbogăți rapid, fără să mai țină cont de nimic, nici măcar de vreo vaga urmă de conștiință, pentru că altfel ar realiza că cifrele din contabilitatea lor, alimentele din magazine, ajung pe masa unor amărâți ca noi, punându-le viața în pericol“.

Anca Dragu, Ministrul Finaţelor: aţii muncesc şi pe doi lei, ceea ce românnul nu mai face demult

Anca Dragu, Ministrul Finanţelor, i-a „încurajat“ de tot pe români. Mai exact, i-a liniştit, sfătuindu-i că în anumite state oamenii muncesc pe doi lei şi nu emit prea multe pretenţii. Ceea ce, a susţinut atunci ministresa, românul nu mai face de multă vreme. „Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României“, a declarat Dragu la o întâlnire cu jurnaliştii. Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme“. Astfel, salariul minim nu va creşte de la 1 ianuarie, întrucât guvernul nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei într-un timp aşa scurt, astfel că majorarea nu este cuprinsă în proiectul de buget pentru anul viitor.

 „Degeaba vrem noi să impulsionăm economia cu un pachet atât de generos fiscal, pe care am făcut eforturi semnificative să-l introducem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul privat, impactul ar putea fi pe zona privată“, a spus Dragu. Ministrul a subliniat că există riscul unui impact asupra economiei „albe-gri-negre“, astfel că pot exista migrări ale angajatorilor către zonele pieţei gri şi negre.

 

Patriciu Achimaş-Cadariu: „Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!“

 

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat, într-un interviu că sistemul sanitar al României este mai mult decât merită cetățenii și că, dacă vrem o țară ca afară, ar trebui să muncim ca afară. „Sistemul sanitar e o bucatica a sistemului pe care il traim, ne straduim sa-l facem mai bun sau sa-l pulverizam de 25 de ani. Segmentul acesta progreseaza sau regreseaza odata cu intreaga societate, dar suntem cu mult mai dependenti decat altii de ceea ce se intampla la nivel macro in societate", a spus ministrul Sănătății, pentru ziare.com.

Patriciu Achimaș-Cadariu a adăugat, întrebat fiind dacă spune că avem un sistem sanitar pe măsura societății românești, că "Daca ar fi sa raportez sistemul de sanatate la ansamblul societatii, as spune ca e peste medie. Dar criticam fara sa ne uitam la noi insine, fara sa ne gandim la ce ne raportam. E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem. Nu ma refer doar la banii pentru dotari, ci si la banii pentru formarea specialistilor. Scoala costa, medicina costa direct, prin plata, sau indirect, prin taxe. Acesta e adevarul. Sistemul este finantat corespunzator posibilitatii Romaniei din 2016 de a-l finanta si corespunzator sistemului de valori in functie de care impartim din sacul comun. Potrivit sistemului de valori din 2016 atata consideram ca trebuie sa platim pentru sanatate".

 

CITIŢI ŞI: Tehnocraţii lui Cioloş, nişte metafore!

 

Gabriel Biriş şi românii „fantomă“ care trebuie scoşi la lumină

 

Consultantul fiscal Gabriel Biriș, ajuns secretar de stat în Ministerul Finanțelor, i-a ironizat fără loc de muncă și i-a numit ”fantome” care trebuie ”scoase la lumină”."Cum să trăiești dacă nu ai venituri? Și vorbim de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Noi trebuie să înțelegem cu toții că sănătatea costă și asigurarea de sănătate trebuie plătită. S-a plecat de la premisa potrivit căreia CNAS nu poate să susțină 20 de milioane de asigurați cu cinci milioane de plătitori de asigurări de sănătate. Cum poți să zici <> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?", a spus Gabriel Biriş, potrivit republica.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră