Băsescu, în fața instanței pentru uzurpare de calități oficiale și încălcarea ordinii constituționale: "Nu am emoții. Am fost președinte în baza deciziilor CCR"

13 Oct 2015
Băsescu, în fața instanței pentru uzurpare de calități oficiale și încălcarea ordinii constituționale:
UPDATE 09:40 - Fostul președinte al României a declarat, la ieșirea din sediul Curții de Apel București, că lucrurile invocate în plângerea depusă de senatorul Ioan Ghișe "nu au nimic în comun cu Constituția și cu legea". 
 
"Eu am exercitat funcția de președinte al României numai în baza deciziilor Curții Constituționale a României. Nu Parlamentul are rolul de a stabili când o persoană exercită funcția de președinte al României. CCR validează sau invalidează Referendumul", a mai spus fostul șef de stat.
....................................................

Traian Băsescu a ajuns, în această dimineață, la Curtea de Apel București, unde magistrații vor decide dacă redeschid dosarul privind acuzațiile de uzurpare de calități oficiale. La intrarea în sediul Curții de Apel, fostul președinte a declarat că nu are emoții.
 
Acest dosar a fost deschis în urma unei plângeri penale depuse de senatorul Ioan Ghişe pe numele lui Băsescu după referendumul din 2012.

"Fapta numitului Traian Băsescu de a îndeplini ilegal funcţia de preşedinte al României, prin încălcarea art. 1 din Hotărârea nr.33 a Parlamentului, îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale. Băsescu a ocupat sediul Administraţiei Prezidenţiale ştiind că la data de 28 august era şi este şi în prezent în situaţia de suspendat din funcţia de preşedinte", se arată în plângerea depusă în septembrie 2012 de senatorul Ioan Ghişe la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Potrivit lui Ghișe, Băsescu "a încălcat voinţa poporului, consemnată în rezultatele constatate de BEC şi confirmate de CCR prin pct. 2 al Dispozitivului Hotărârii nr. 6 a Curţii", fapta încadrându-se ca "întreprindere de acţiuni pentru schimbarea, prin acţiuni ilegale, a caracterului suveran al poporului".
 
Ghişe spunea, la acea vreme, că procurorul general are obligaţia de a analiza plângerea penală îndreptată împotriva lui Traian Băsescu, întrucât acesta "are calitate de suspendat".
 
"Traian Băsescu, începând cu 6 iulie (n.r. 2012), a fost suspendat. Dacă referendumul nu a îndeplinit condiţiile legale de valabilitate, cum spune CCR, înseamnă că referendumul nu are rezultat, adică Traian Băsescu este suspendat, astfel că procurorul general este obligat, conf. art 131 alin 1 din Constituţie, să acţioneze pentru apărarea ordinii de drept din România. Procurorul general trebuie să îl invite la Parchet pe numitul Traian Băsescu", mai spunea Ghișe în 2012. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră