Baritonul Dan Iordăchescu a încetat din viață la vârsta de 85 de ani

30 Aug 2015
Baritonul Dan Iordăchescu a încetat din viață la vârsta de 85 de ani
Dan Iordăchescu, unul dintre cei mai mari baritoni români, a murit duminică, la vârsta de 85 de ani, după o lungă suferinţă.

Într-un interviu acordat Jurnalului Național, în urmă cu cinci ani, întrebat despre cum vede România de astăzi, maestrul Dan Iordăchescu a răspuns:
"România pentru mine era o mare speranţă şi un tărâm al frumuseţii. Eu, văzând 61 de ţări din Filipine în Mexic, din Mexic în Peru, mi-am dat seama că ţara mea e mai frumoasă. Prin blândeţea naturii ei, prin colinele alea minunate pline de flori. De-asta iubesc florile aşa cum iubesc femeile şi cum îmi iubesc ţara. E un lucru minunat ce se petrece în ţara asta şi pe care noi nu-l preţuim. Speranţa mea era în frumuseţea ţării şi în ceea ce a clădit Dumnezeu în oamenii ţării ăsteia. Am avut un împărat, Traian, şi pe Decebal care ne-au dat continuitatea şi numele de ROMĂNI care ne-a fost furat. Acum noi nu mai suntem români, suntem "romanians" sau "roumain". Ţiganii sunt "romanes". Noi nu mai avem naţie. Asta mă doare, că se pierde poporul ăsta. Aici e frustrarea maximă, poporul ăsta se ucide singur!"

De asemenea, cu același spirit arzător pe care l-a avut toată viața sa, Dan Iordăchescu spunea despre cum se imaginează la 100 de ani: "Nu. Vaaai, de ce m-aţi întrebat!?Aş vrea să se termine repede, cu o femeie tânără, frumoasă, în pat, repede. Vă spun drept. Sau cântând. Ultima suflare să fie o sărutare, o îmbrăţişare sau un sunet muzical. Din astea două.".

Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei îndoliate!


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră