Avocatul Poporului se autosesizează în cazul copiilor români preluaţi de autorităţile norvegiene

23 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Avocatul Poporului se autosesizează în cazul copiilor români preluaţi de autorităţile norvegiene

Avocatul Poporului prezintă pe scurt cazul celor cinci copii: Marius Bodnariu, cetățean român, şi Ruth Johanne Bodnariu, cetățeană norvegiană, sunt stabiliți în Norvegia de aproximativ 10 ani şi au împreună cinci copii. În 16 noiembrie 2015, Protectia Copilului (Barnevernet) a luat cele două fețe de la școală, fără informarea părinților. Câteva ore mai târziu, funcționarii de la Protecția Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu și, în lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forța și pe cei doi băieți ai familiei, lăsând-o pe mama cu mezinul de trei luni. A doua zi, 17 noiembrie 2015, față de familie s-a mai luat o măsură, susceptibilă de a fi abuzivă. Reprezentanții Protecției Civile s-au prezentat la reședința familiei, însoțiți de patru polițiști, fără niciun document oficial și au luat copilul de trei luni, declarând că mama este periculoasă. Pe de altă parte, tatăl a fost arestat sub acuzația de 'abuz asupra copilului'.

Institu-ţia reprezentată de Victor Ciorbea consideră că modalitatea în care au acționat reprezentanții Protectiei Copilului din Norvegia (Barnevernet) este susceptibilă de a fi în contradicție cu articolul 99 din Constituția acestui stat care prevede că: "Nicio persoană nu poate fi reținută, cu excepția cazurilor determinate de lege și în modul prevăzut de lege. Pentru arestarea fără mandat ori detenția ilegală ofițerul implicat răspunde în justiție față de persoana reținută". 

De asemenea, Avocatul Poporului suspectează posibile abuzuri de putere și de drept, săvârșite de către autoritățile pentru protecția copilului, şi de încălcare a mai multor norme din legislația internațională în domeniul drepturilor omului.

"Dispozițiile articolului 8 alin. (1) si (2), coroborate cu dispozițiile articolului 14 din Convenția O.N.U. cu privire la Drepturile Copilului prevăd că statele părți se obligă să respecte dreptul copilului de a-și păstra identitatea, inclusiv cetățenia, numele și relațiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fără nici o imixtiune ilegală. În cazul în care un copil este lipsit în mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ale identității sale, statele părți vor asigura asistența și protecția corespunzătoare pentru că identitatea acestuia să fie restabilită cât mai repede posibil. <Statele părți vor respecta dreptul copilului la libertatea de gândire, de conștiință și religie>", mai precizează Avocatul Poporului.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră