Șeful CCR, Augustin Zegrean: Mă las de fumat în spațiile publice când legea intră în vigoare

27 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Șeful CCR, Augustin Zegrean: Mă las de fumat în spațiile publice când legea intră în vigoare

CCR discută astăzi legea care interzice fumatul în spaţii publice, la sesizarea mai multor senatori care susţin că, prin definirea spaţiului public închis, legea introduce o formă de discriminare.

Ajuns la sediul Curții, jurnaliștii l-au întrebat pe Augustin Zegrean dacă a venit cu țigările la el la ședința CCR. 

Citește și Legea anti-fumat, pe masa Curții Constituționale

"Da, am (țigările — n.r.). Legea intră în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Mă las de fumat în spațiile publice când intră în vigoare legea. De fapt, nu cred că m-ați văzut fumând undeva prin spații publice", a precizat președintele CCR.

Întrebat dacă un apartament poate fi considerat spațiu public închis, Zegrean a replicat: "Eh, cum să fie?!".

În data de 21 decembrie, 33 de senatori au depus la Curtea Constituţională contestaţia referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, adoptată în 15 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Inițiatoarea proiectului, Aurelia Cristea, a declarat la matinalul SMART FM că ședința CCR nu este publică, dar că speră ca judecătorii CCR să ia o decizie în jurul prânzului sau spre seară.

"Spațiul public este definit exact în lege și nicidecum nu aduce atingere locuinței familiale. (...) Bucuria mea este că, în această perioadă, foarte multe restaurante și-au anunțat o politică de interzicere a fumatului. După șase luni de implementare, marea majoritate, inclusiv fumătorii, vor aprecia această măsură", a precizat Aurelia Cristea.

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea susţin că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale "nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»".

În documentul înaintat Curţii Constituţionale se precizează că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

Iniţiatorii sesizării susţin că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spaţiu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.

Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră