Apel către presă al lui Dumitru Prunariu, după moartea Arinei, nepoata sa de doar 11 ani

13 Aug 2015
Apel către presă al lui Dumitru Prunariu, după moartea Arinei, nepoata sa de doar 11 ani
Dumitru Prunariu spune că nu a dorit ca moartea nepoatei sale să devină subiect de dezbateri interminabile la televiziuni, în condiţiile în care familia nu acuză pe nimeni de producerea tragediei, şi face un apel către mass media să permită membrilor familiei să o plângă pe micuţă în linişte.

El a precizat că familia nu pregăteşte nicio acţiune în instanţă şi nu a cerut şi nici nu va cere nicăieri vreo verificare privind activitatea medicilor care i-au consultat şi tratat nepoata, referindu-se atât la personalul ambulanţei private, cât şi la cel de la Institutul Matei Balş. "Nu am acuzat pe nimeni şi nici nu o vom face. Nu dăm în judecată pe nimeni şi nici nu cerem vreo anchetă la Ministerul Sănătăţii sau Colegiul Medicilor. Considerăm că medicii şi-au făcut datoria. Nu dorim nici ca presa să caute vinovaţi pentru drama noastră şi să asistăm la o judecată în direct", a declarat Dumitru Prunariu, citat de mediafax.ro. 

„Suntem necăjiţi de felul în care este reflectată în media drama prin care trece familia noastră“

Prunariu mai spune că mesajul postat pe Facebook a fost pur şi simplu un mod de a-şi împărtăşi durerea cu cei apropiaţi, fără a dori ca moarte nepoatei sale să devină un subiect mediatizat. „Suntem necăjiţi de felul în care este reflectată în media drama prin care trece familia noastră şi facem un apel către reprezentanţii mass media să ne respecte intimitatea în aceste momente. Traversăm o perioadă foarte grea. Cuvintele sunt prea mici pentru a ne exprima suferinţa. De aceea, vă rugăm să ne permiteţi să ne plângem copila în linişte şi cu decenţă. Dumnezeu să o odihnească în pace!", a mai spus Prunariu.

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu, Arina, în vârstă de 11 ani, a murit de meningită, duminică, la scurt timp după ce a fost dusă, în stare gravă, la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti. Parchetului Tribunalului București a deschis un dosar în legătură cu moartea suspectă a nepoatei cosmonautului Dumitru Prunariu, susţine agerpres.ro. Potrivit Biroului de presă al Parchetului Capitalei, procurorii au fost sesizați în acest caz de medicii de la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" din Capitală, în vederea realizării unei autopsii la INML.

Anchetă după moartea Arinei Prunariu

Arina Prunariu, nepoata de 11 ani a cosmonautului Dumitru Prunariu, a decedat duminică la Spitalul „Matei Balș" din București, diagnosticul pus de medici fiind meningită, notează Agerpres. În urmă cu o săptămână, fetița a mers într-o tabără de copii organizată lângă ruinele cetății antice Capidava, județul Constanța, după care a stat câteva zile cu familia la mare în stațiunea Mamaia. La întoarcere în București, Arina a acuzat dureri de stomac, vărsături și febră. Părinții au chemat o ambulanță privată, iar medicul care a consultat-o pe fetiță i-a pus diagnosticul de enterocolită și amigdalită și i-a prescris o rețetă, luând decizia de a nu o duce la spital. Starea fetiței s-a înrăutățit, astfel încât a fost transportată de urgență la Spitalul "Matei Balș", unde a decedat. Medicii de aici au pus diagnosticul de meningită.

După tragedie, Ministerul Sănătății a demarat o anchetă, fiind efectuate verificări după ce în presă au apărut informații că medicul care s-a deplasat acasă la fetiță nu a transportat-o imediat la spital și ar fi pus un diagnostic greșit. Familia cosmonautului român Dumitru Prunariu trece printr-o tragedie greu de imaginat.

“Nepoțica noastră Arina s-a făcut îngeraș“

Familia cosmonautului român Dumitru Prunariu trece printr-o tragedie greu de imaginat. Dumitru Prunariu a anunțat pe contul său de Facebook că “nepoțica noastră Arina s-a făcut îngeraș. O meningită fulminantă ne-a răpit-o în câteva ore.” Potrivit unor informații neconfirmate decesul s-ar fi produs în urma unui șoc toxico-septic, germenul care a produs infecția nefiind încă identificat. Bolnava s-a stins în mai puțin de o oră după ce a ajuns la Institutul Matei Balș, într-o stare foarte gravă.

Arina, în vârstă de 11 ani, a zburat prima dată cu un planor la doi ani şi jumătate împreună cu Dumitru Prunariu. Evenimentul a fost povestit de Prunariu într-un interviu. Atunci spunea că primul lucru care a impresionat-o pe Arina a fost cât de mici se vedeau vacile din aparatul de zbor.

Cariera lui Dumitru Prunariu

În anul 1977 a fost selecţionat să participe la programul de zboruri cosmice Intercosmos, iniţiat de către URSS şi adresat ţărilor aliate socialiste. Timp de trei ani, din martie 1978 pânâ în mai 1981, Prunariu a urmat o pregătire de specialitate la Centrul de Pregătire a Cosmonauţilor "Iuri Gagarin". La data de 14 mai 1981, la ora 20:16:38, de pe cosmodromul Baikonur a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz-40 având la bord echipajul mixt româno-sovietic format din Dumitru Prunariu şi Leonid Ivanovici Popov. Prunariu a devenit astfel primul român din istorie care a zburat în spaţiu.

Dumitru Prunariu a fost ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-maior în rezervă.












Alte stiri din Actualitate

Ultima oră