Anchetă pe piaţa carburanţilor: De ce preţurile din România sunt mai mari decât în UE

20 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Anchetă pe piaţa carburanţilor: De ce preţurile din România sunt mai mari decât în UE

De la începutul anului trecut, preţul carburanţilor din România a depăşit media europeană, o situaţie surprinzătoare pe care Consiliul Concurenţei a decis să o investigheze. Preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu a anunţat luni declanşarea unei investigaţii sectoriale pentru a vedea care sunt schimbările care au dus la această situaţie. 

"Prețurile sunt apropiate în toată Europa și este ceea ce ne așteptam, iar faptul că avem resurse este mai puțin important. Problema nu cred că se pune la modul: avem resurse, de ce nu avem prețul mai mic? Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media UE? Aici căutăm o explicație, pentru că, tradițional, prețul în România era un pic sub medie. De undeva de la începutul anului trecut suntem peste medie, vorbim de prețul fără taxe. Cu taxe, suntem jos, statul român taxează mai puțin decât alte state. Unde intervin companiile este partea fără taxe. Este o evoluție relativ nouă pe care nu o înțelegem pe de-a-ntregul, așa că am lansat o investigație. Ei vor primi o serie de întrebări la care sunt obligați să răspundă legal. Vrem să înțelegem exact care sunt schimbările care au dus la această evoluție, pentru noi surprinzătoare", a declarat Chiriţoiu, conform agerpres.ro

În schimb, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a declarat săptămâna trecută că prețurile carburanţilor din România sunt printre cele mai mici din Europa. "La ora actuală avem prețurile cele mai joase din Europa, a doua sau a treia poziție de jos. Datele pe care le folosim de la comunitatea europeană am mai spus-o și o repetăm, nu sunt întotdeauna date foarte comparabile. Unu: vorbim de prețurile din România, nu de prețurile Petrom. Doi: în acele prețuri, fiecare țară poate să raporteze și raportează elemente diferite. Din ceea ce am analizat noi, de exemplu, unele țări nu includ în aceste cifre medii vânzările de pe autostrăzi. Acestea au prețurile cele mai mari, pentru că și traficul și cererea sunt mai mari pe autostrăzi. Alte țări, de exemplu, includ costul cu stocurile de rezervă în taxe și nu în prețul produsului, la noi este inclus în prețul produsului. Și sunt și altfel de diferențieri care fac ca, deși este o bună referință prețul de la comunitatea europeană, nu este o reflectare exactă a unei comparabilități unu la unu", a explicat Gheorghe.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră