Ambasada SUA confirmă informaţia privind interdicţia de călătorie pentru unii foşti şi actuali demnitari români

21 Mai 2015
Ambasada SUA confirmă informaţia privind interdicţia de călătorie pentru unii foşti şi actuali demnitari români
O informaţie provenită din presa ungară a făcut valuri la Bucureşti, căci indirect aflam de la Washington că există foşti sau actuali demnitari români care au primit interdicţie de călătorie în SUA.  

Hoyt Brian Yee, adjunctul asistentului secretarului de Stat american, a afirmat că foşti şi actuali oficiali guvernamentali români şi bulgari au primit interdicţie de călătorie în Statele Unite din cauza corupţiei, însă pe un temei legal diferit decât în cazul demnitarilor din Ungaria, informa site-ul ungar hvg.hu. 

Yee nu a dezvăluit identitatea celor care au interdicţie de călătorie în SUA, explicând că legea nu îi permite să dezvăluie identitatea acestora, lucru valabil şi în cazul funcţionarilor ungari.
Hoyt Brian Yee a fost audiat marţi din subcomisia pentru afaceri europene şi Eurasia din cadrul Comisiei de afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, pe tema viitorului relaţiilor americano-ungare.

În cadrul audierii, Dana Rohrabakherner, preşedintele republican al subcomisiei, a întrebat Departamentul de Stat dacă nu aplică Ungariei un standard diferit în comparaţie cu România şi Bulgaria.

Diplomatul american a negat că SUA ar trata în mod diferit Ungaria în comparaţie cu alte state şi a argumentat invocând interdicţiile de călătorie pentru alte categorii de cetăţeni.

Ambasa Statelor Unite la Bucureşti a confirmat informaţia, între timp. „Datele privind vizele sunt confidenţiale, potrivit legilor Statelor Unite. Nu discutăm detalii legate de cazuri individuale de vize. Departamentul de Stat a aflat că unii cetăţeni români nu sunt eligibili pentru viză, ca urmare a unor condamnări pentru activităţi infracţionale, inclusiv implicarea în sau obţinerea de profituri din corupţie”, a precizat Ambasada SUA.

 

La solicitarea StirilorTVR.ro, Ministerul român de Externe a precizat: "Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat în legătură cu interdicţia aplicată unor cetăţeni români de a intra în SUA. În baza procedurilor specifice consulare şi a legislaţiei privind protecţia datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare în SUA se comunică direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetăţenilor români vizaţi, dacă există astfel de situaţii". 






Alte stiri din Actualitate

Ultima oră