Parlamentarii se gandesc şi la „nevoile“ noastre mari şi mici. „Prima casă“, „Prima maşină“... „PRIMUL WC“

15 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
Parlamentarii se gandesc şi la „nevoile“ noastre mari şi mici.  „Prima casă“, „Prima maşină“... „PRIMUL WC“

Ţară, ţară, parlamentarii sunt îngrijorați de faptul că țara noastră ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește dotarea gospodăriilor individuale, dar și a unor instituții publice- școlile, cu grupuri sanitare decente, potrivit evz.ro. După modelul unor legi inițiate pentru diferite categorii sociale cum ar fi „Prima Casă” sau „Prima maşină“ aleşii  se gândesc să lanseze pe piață proiectul „Primul WC”. Acesta ar urma să creeze posibilitatea tuturor celor care nu au în dotare un grup sanitar modern și să-l poată face cu banii în rate și cu dobândă mică.

9.471.584 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare

Statisticile în acest sens sunt îngrijorătoare. Sau, de-a dreptul dramatice pentru România anului 2016. Mai exact, mai puțin de jumătate dintre români sunt conectați la canalizare, evoluția în cei aproape zece ani de la aderarea la UE fiind relativ nesemnificativă. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2015, un număr de 9.471.584 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 47,7% din populaţia rezidentă a României. Restul, adică 52,3% din populație, au latrina în fundul curții. În 2006, erau 9.070.564 locuitori care aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 41,9% din populaţia României, cu 281.107 persoane mai mult decât în anul 2005. Față de anul 2014, în 2015, numărul persoanelor care au renunțat la WC-ul din fundul curții a crescut cu doar 80.000.

România, pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata sărăciei relative

În plus, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei relative, cu un procent de 25,4%. Potrivit INS, 8,5 milioane de români sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială. De altfel, aproape jumătate din gospodării (46,6%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 85,2% din totalul gospodăriilor. Doar pentru una din 7 gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor, potrivit informaţiilor publicate de voceabiz.ro. 

Românii, pe principiul „Ai carte, nu ai parte!“

Cei mai mulți români își petrec timpul liber în fața televizorului. Comparativ, numărul celor care citesc, merg la cinematograf sau la diverse spectacole este mult mai scăzut. Vizionarea emisiunilor televizate rămâne activitatea desfăşurată cu cea mai mare frecvenţă – 90% se uită zilnic la televizor, iar 70% au declarat că vizionează emisiuni la TV cel puţin o oră pe zi. În schimb, 38% dintre români au mărturisit că nu citesc niciodată cărți, în vreme ce 21% au declarat că citesc o dată sau de două ori pe an, 14% – o dată sau de două ori pe lună, 12% – o dată sau de două ori pe săptămână, 7% – zilnic, mai puțin de o oră, 5% – între 1 și 3 ore pe zi, iar doar 3% citesc zilnic, mai mult de trei ore.

Acolo unde şi împăraţii se duc, dar cu ...50.000 de euro

În acelaşi timp, avem şi o Românie, tot rurală, dar una paralelă. Mai exact, în satul botoşănean Coţuşca se află toalete mai scumpe decât apartamente cu trei camere de la oraş. Este vorba despre două toalete amenajate pentru Liceul Tehnologic din localitate, care au costat aproximativ 50.000 de euro. S-a făcut, însă, „economie“, pentru că, iniţial, WC-urile erau estimate la 90.000 de euro. Coţuşca este un sat aflat la 60 de kilometri de municipiul Botoşani, aproape de graniţa cu Republica Moldova. Ca orice localitate din nordul extrem al României, Coţuşca se luptă cu seceta, depopularea şi cu lipsa locurilor de muncă. Dincolo de neajunsuri, Coţuşca a devenit celebră pentru lactatele produse în zonă, dar mai ales pentru toaletele din centrul satului. Nicio primărie din ţară nu se poate lăuda că a comandat un WC cu etaj, în valoare de 90.000 de euro, şi nici că a reuşit să ridice două toalete de liceu cu aproape 50.000 de euro, potrivit unui articol apărut în gandul.info. 

Unde se află cele mai scumpe WC-uri din ţară 

Şcoala din Coţuşca nu este singura unde WC-urile sunt la mare preţ. În urmă cu trei ani, în judeţul Galaţi, două şcoli au dat pentru un metru pătrat de closet construit nu mai puţin de 1.500 de euro. În judeţul Bistriţa Năsăud, şcolile nu au fost reabilitate, însă pentru WC-uri s-au găsit bani. La şcoala din Dobric, în care muncitorii nu au mai călcat de decenii, autorităţile locale au cheltuit 300.000 de lei pentru un grup sanitar. Cele mai scumpe WC-uri din ţară se găsesc însă în şcolile din localităţile ialomiţene Colelia şi Gheorghe Lazăr. Acolo, în anul 2009, s-au investit în closete un milion de lei.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră