TNB încheie stagiunea cu 18 premiere și anunță alte cinci spectacole în această toamnă

28 Iun 2023 | scris de A.V.
TNB încheie stagiunea cu 18 premiere și anunță alte cinci spectacole în această toamnă

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București a încheiat actuala stagiune cu 18 premiere, mai multe turnee și participări internaționale, iar pentru această toamnă pregătește alte cinci spectacole, cu regizori precum Silviu Purcărete, Tompa Gabor sau Gelu Colceag.

Printre premierele stagiunii încheiate se numără spectacole precum „Exil” (regia Alexandra Badea), „Cei drepți” (regia Mihai Măniuțiu), „Creatorul de teatru” (regia Alexandru Dabija) sau „Repetiție pentru o lume mai bună” (regia Radu Afrim). Într-un repertoriu variat se găsesc și comedii, piese dramatice sclipind de un umor inteligent, amestec de realitate şi ficţiune, iar la acest capitol publicul a apreciat spectacole precum „Secretul familiei Posket” (regia Dan Tudor), „Casa curată” (regia Felix Alexa), „Călătoria” (regia Dan Puric), „Perplex” (regia Ștefan Iordănescu) sau „Abuzarea publicului” (regia Andreea Ciocârlan, un proiect 9G la TNB).

Texte ale unor autori români au fost montate cu succes și în acest an la TNB. „Craii de Curtea-Veche” de Mateiu Caragiale (regia Dragoș Galgoțiu), „Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals” de Matei Vișniec (regia Botond Nagy) și „Evadarea tăcută” de Lena Constante (regia și interpretarea Oana Pellea) sunt trei titluri care deja au fost foarte bine primite, atât de public, cât și de critică.

„Regina Maria la teatru”

Anul acesta, pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, la Muzeul TNB a fost inaugurată expoziția „Regina Maria la teatru”, parte a proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Au fost restaurate 38 de bunuri culturale din colecția Muzeului TNB, printre care o rochie care a aparținut Reginei Maria a României.

În stagiunea 2022-2023 au fost vernisate în foaierele teatrului 16 noi expoziții în cadrul programului TNB-Parateatral-Arte vizuale și a început difuzarea seriei de producții proprii „Podcasturile Teatrului Național București”, difuzate în format video și pe TNB-TV.

Trei ateliere/workshop-uri au fost realizate stagiunea aceasta de Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” (CCCT), unul de scriere dramatică, coordonat de scenaristul Mimi Brănescu, unul de actorie, susținut de regizorul Alexander Hausvater (care a și montat musicalul „Mașinăria” la Sala Studio) și unul de „new media în contextul artelor performative, realizat de artistul vizual Andrei Cozlac. Tot în această perioadă s-a lansat un podcast CCCT, primul invitat al acestora fiind dramaturgul Matei Vișniec.

Edu

Programul tnb.edu a adus în această stagiune colaborări atât în domeniul educației, cât și în zona socială. Spectacolul „Caragiale altfel” și-a propus să îi apropie pe tineri de dramaturgia lui Nenea Iancu, în timp ce „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci” a urmărit creșterea gradului de conștientizare a aparențelor în rândul generației actuale. Într-un parteneriat cu Ministerul Culturii, cu sprijinul Ministerului Educației și al Agenției Naționale Antidrog, spectacolul „Cât te ține tinerețea” s-a concretizat într-o campanie de conștientizare asupra consumului de droguri.

În anul în care clădirea TNB împlinește 50 de ani de la inaugurare, peste 5.000 de persoane au participat la Tururile ghidate ale teatrului, nu mai puțin de 1.500 asemenea tururi fiind organizate din decembrie 2013 până în prezent.

Ediţia a IX-a (ianuarie-martie 2023) a „Turneului Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, precum și ediţia a VII-a a „Reuniunii Teatrelor Naționale Românești” au adus în capitala Republicii Moldova mai multe spectacole din repertoriul TNB: „D’ale carnavalului”, „Casa de la ţară”, „Noaptea lui Helver”, „Titanic Vals” și „Cei drepți”.

Tot la capitolul turnee, în luna mai a acestuia an, TNB a prezentat în Ungaria, la Teatrul Moricz Zsigmond din Nyiregyhaza spectacolul „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, la invitația Festivalului Internațional „Theatre Olympics”. Același spectacol a reprezentat cu succes Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București în deschiderea celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS 2023).

Septembrie!

Din septembrie, Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București își propune să înceapă o nouă stagiune cu premiere și regizori de top. Printre spectacolele pe care TNB le anunță în acest moment se numără: „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, în regia lui Gelu Colceag, scenografia Liliana Cenean și Ștefan Caragiu, „Tango” de Slawomir Mrozek, în regia lui Tompa Gabor, decor Andrei Both, costume Angela Balogh, „Nora” de Henrik Ibsen, regia Chris Simion-Mercurian, scenografia Maria Miu (în parteneriat cu Asociația „Grivița 53”) și „Gertrude” de Radu F. Alexandru, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar.

Mai multe detalii despre distribuțiile acestor spectacole vor fi transmise la începutul stagiunii următoare, atât în social media, cât și pe site-ul instituției, tnb.ro.

 Foto Florin Ghioca

 

 

 

 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră