A murit Stela Popescu! Medicii legiști au stabilit cauza decesului

23 Noi 2017
A murit Stela Popescu! Medicii legiști au stabilit cauza decesului

Actrița Stela Popescu a fost găsită decedată, joi, la domiciliul său, a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul SMURD București, medicul Bogdan Oprița.

Stela Popescu avea 81 de ani.

Actrița ar fi împlinit 82 de ani luna viitoare. Vestea sfârşitului ei fulgerător i-a şocat pe apropiaţii artistei, scrie stirileprotv.ro.

Primele informaţii arată că actriţa a fost găsită decedată în locuinţa sa. Echipajul SMURD sosit la faţa locului a constatat decesul. Nu s-au făcut manevre de resuscitare. Stela Popescu era decedata în momentul în care ajutoarele au ajuns acolo. Stela Popescu era diagnosticată de mai mulți ani cu diabet. Apelul la 112 a fost făcut de fiica sa adoptivă, care a găsit-o prăbușită în casă, potrivit digi24.ro.

UPDATE

Decesul actriței Stela Popescu a fost cauzat de un accident vascular cerebral, au declarat vineri, pentru AGERPRES, surse medicale.
Sursele citate au menționat că actrița nu prezenta leziuni externe.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actriței Stela Popescu a fost depus, vineri, la Sala Savoy a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase".

Aproximativ 100 de persoane care au cunoscut-o pe marea actriță de pe scenă sau din fața micilor ecrane, dar și actori, printre care Mitică Popescu, Alexandru Arșinel, Vasile Muraru, președintele UCIN, Laurențiu Damian, s-au aflat în fața teatrului și au aplaudat.

În foaierul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" s-au depus deja mai multe coroane de flori.

"Simt că este o pierdere pentru teatrul românesc. Eu am cunoscut-o doar pe scenă, am ascultat piese de teatru la radio, am văzut-o la televizor", a afirmat Adrian Stănescu, un tânăr de 30 de ani, care a așteptat, încă de la ora 10,00, să-i aducă un ultim omagiu actriței.

"A fost o actriță unică, căreia i-am admirat forța de viață. Este o pierdere uriașă pentru lumea artistică", a spus și Veronica Mihai.

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat-o cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pe Stela Popescu chiar în ziua în care aceasta a împlinit 80 de ani. Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, distincţia i-a fost acordată marii actriţe "în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susținute pe cele mai importante scene din țară, pentru dragostea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale, prin care a încântat numeroase generații de spectatori”.

Stela Popescu avea doar 8 ani când a venit în România din Basarabia cu mama ei de mână, ca refugiată. Tatăl ei fusese deportat în Siberia, iar familia îl credea mort. Astfel că perioada copilăriei artistei n-a fost una tocmai fericită. Este deja de notorietate faptul că nu şi-a serbat ziua niciodată, pentru că era în preajma Crăciunului, dar parcă acum, când împlineşte o vârstă pe care nu i-o dă nimeni, 80 de ani, publicul simte nevoia să-i mulţumească actriţei pentru că de-a lungul timpului s-a îngrijit de zâmbetul lui. Şi nu e puţin lucru. Marea actriță a reuşit, de asemenea, să surprindă pe toată lumea de curând numele său a apărut pe coperta unei cărți de bucate moldoveneşti, apărută la Editura Litera, pe care le-a comentat şi le-a dăruit apoi tuturor. Îi spunem şi noi «La mulţi ani» actriţei care împlineşte la 21 decembrie 80 de ani!

„Meseria mi-a umplut viaţa. Şi acum sunt foarte solicitată, am în continuare un ritm infernal de lucru. Nu mă plâng, pentru că fără muncă nu aş reuşi să-mi găsesc echilibrul interior. Aveam spectacole în toate colţurile ţării, nu ne speriam niciodată de noroi, zloată, zăpadă, frig sau ger. Oamenii veneau să ne vadă pentru că le aduceam o rază de lumină, pentru că exista între noi o complicitate. Succesul meu se baza pe îndrăzneală. Textele scheciurilor reflectau aspecte din viaţa cotidiană a publicului... pentru că eu trăiam pe scenă ceea ce trăia lumea zi de zi. Exista o înţelegere tacită între noi şi public. Nu am tristeţea înaintării în vârstă. M-a ferit Dumnezeu de asta şi probabil că profesia mi-a dat putere şi un curaj extraordinar, dar şi o speranţă. Este încurajator că sunt prezentă tot timpul, că sunt chemată peste tot.

Niciodată în viaţă nu mi-am serbat ziua de naştere, bănuiesc pentru că este foarte aproape de Crăciun şi atunci nu are parcă nici un chichirez. Noi, oamenii avem, în general, o pornire nesănătoasă, negativă, ne grăbim spre sfârşitul zilei, spre sfârşitul anului şi nu realizăm concret ca nu facem altceva decât să ne grăbim înaintarea în vârstă, dar, din păcate, ne dăm prea târziu seama de asta. Şi eu eram foarte grăbită când eram tânără, şi acum fac enorm de multe lucruri, dar la sfârşitul zilei aş mai vrea să mai fac o mulţime de lucruri pentru că am început să simt că vremea trece şi că mi-a mai rămas mai puţin timp pentru tot ce aş vrea să mai fac. Şi mai am forţa să mai fac încă foarte multe lucruri. Dacă mâine nu aş mai face teatru sau televiziune, aş găsi încă ceva de făcut. Nu sunt omul planurilor, eu las viaţa să curgă de la sine. De ziua mea, îmi doresc să fiu sănătoasă. Nimic nu se realizează în viaţă dacă nu eşti sănătos. Sunt multe de făcut în viaţa asta frumoasă şi eu cred că trebuie să ne concentrăm atenţia pe lucrurile bune şi frumoase. Am reuşit să fiu un om optimist şi că am reuşit să-i iubesc pe cei din jurul meu.

Copiii din vremea comunismului ştiau de Moş Gerilă, nu de Moş Crăciun. Se împodobeau brazi, existau tot felul de manifestări aşa-zis artistice, iar colindele erau transformate în urări pentru un cuplu «iubit şi stimat». Cine poate uita acele adunări populare de sfârşit de an, când oamenii erau aduşi mai mult forţat şi îşi exprimau «bucuria şi satisfacţia» că sunt conduşi de comunişti. În acelaşi timp, sindicatul era atotputernic, el făcea serbări pentru copiii angajaţilor, unde în funcţie de cotizaţiile pe care le plăteau oamenii primeau şi copiii cadouri; mai consistente sau nu.”, a subliniat marea doamnă a scenei româneşti.

 

UPDATE

Actorul Alexandru Arșinel s-a declarat uimit de vestea morții actriței Stela Popescu. Cei doi au fost parteneri pe scenă timp de zeci de ani.
Acum mă duc la ea acasă. Nu ştiu ce se întâmplă. M-a sunat acum cinci minute Ursu Adrian. Vai de mine!”, a aspus Alexandru Arşinel, plângând în hohote, potrivit News.ro.

Alexandru Arșinel a povestit, pentru stiri.tvr.ro cu ochii în lacrimi că pregăteau un prolog scris de soțul actriței pentru un spectacol nou: ”Iubiți artiștii ce veseli par oricând, de aceea sunt artiști. Priviți artiștii și nu-i uitați oricând, că altfel vor fi triști. Vă așteaptă artiștii, poftiți luați loc și la balcon și-n star, iubiți artiștii ce-s veseli din prolog și până la final.

Cam asta este soarta noastră, nu arătăm niciodată pe scenă că, de fapt, sufletul ne este bântuit de mari supărări și de data asta de o foarte mare durere care, nu ne-a cuprins numai pe noi, ci o țară întreagă. Suntem răvășiți de figura pe care ne-a făcut-o Stela și probabil că cei de sus o doreau foarte mult, că prea mult am iubit-o noi, cei de jos.

Avea atâta vitalitate, atâta forță, atâta putere. Acum câțiva ani veneam de la Bellu, de la o înmormântare, era în spatele meu pe canapea cu soția mea și îi spunea:  "Nu ştiu ce o să fac la bătrâneţe, nu vreau să ies la pensie". De o vitalitate și de o inconștiență totală că viața la un moment dat te poate și opri. Dovadă că după întâlnirea de marți seară, unde a fost invitată, nu a realizat și nu au realizat nici cei din jur că, cu ea se întâmplă ceva. Că poate dacă realiza cineva și chema o salvare, Stela încă era lângă noi.

Sigur că nu i-aș fi dorit o viață de legumă în viitor, a vrut să moară în picioare și așa ne-o vom aminti.

Ea atrăgea toți ochii din jur”.

UPDATE

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a deplâns joi moartea actriței Stela Popescu, subliniind că rămân în amintire lucrurile minunate realizate de aceasta într-o viață dedicată artei, scrie AGERPRES.

UPDATE

Actorul Dorel Vișan a declarat joi, pentru AGERPRES, că Stela Popescu a fost o artistă unică, care "a făcut parte din categoria artiștilor mari".

UPDATE

Actorul Ion Dichiseanu a declarat joi, pentru AGERPRES, că "trăim clipe cumplit de grele" atunci când apare vestea decesului unui coleg, mai ales unul de talia Stelei Popescu.

 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră