Epidemiile de acum 100 de ani. Însemnările lui Victor Babeș. „Persoanele cari au cerut să fie inoculate, au fost persoane inteligente”

31 Dec 2020
Epidemiile de acum 100 de ani. Însemnările lui Victor Babeș. „Persoanele cari au cerut să fie inoculate, au fost persoane inteligente”

Gripa spaniolă este cel mai ades menționată când se vorbește despre pandemiile din trecut. Haideți să luăm gripa spaniolă și să o punem în context. Și să dăm cuvântul lui Victor Babeș, care ne povestește cum se făceau vaccinările în urmă cu 100 de ani…

Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi.

Gripa spaniolă, cum a apărut

S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front. Afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată. Virusul a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră (1347), din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.

Boala a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918. Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei.

Explicația e simplă. Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei.

Rata mortalității pandemiei din 1918-1919 nu este cunoscută cu precizie. Dar se estimează că aproximativ 20-50% din populația de pe Terra din acel moment a suferit de această boală, letalitatea fiind între 2,5-5%, cu variații de la o țară la alta.

Gripa a putut ucide 25 milioane în primele 25 de săptămâni; în comparație, SIDA a ucis 25 de milioane în primii 25 de ani.

În comparație, pandemia actuală a ucis într-un an 1,8 milioane de persoane.

Epidemiile de acum 100 de ani. Câteva cifre

În India au murit 17 milioane de persoane, aproximativ 5% din populația din acea epocă, atingând o rată a mortalității de 20% în unele zone.

În Statele Unite, aproape 28% din populație a suferit gripa și 500-675 de mii au murit.

În Marea Britanie au murit 200.000; în Franța peste 400.000.

În Alaska și Africa de Sud au murit comunități întregi.

În Australia au murit 10.000 de persoane și în insulele Fiji au murit 14% din populație în doar două săptămâni, iar Samoa Occidentală 22%.

Spania a fost una dintre țările cele mai afectate, cu 8 milioane de infectați și aproximativ 300.000 morți.

Chiar dacă Primul Război Mondial nu a fost cauza directă a gripei, mișcările masive de trupe au ajutat la extinderea bolii. Cercetătorii cred că sistemul imunitar al soldaților era slăbit datorită tensiunii luptelor, atacurilor chimice. Mărind astfel probabilitatea de a se contracta boala.

Numărul mare de călători soldați și modernizarea sistemului de transport a făcut posibil propagarea pandemiei într-un evantai mare de comunități. Cauza bolii nefiind încă cunoscută, mijloacele de tratament au fost reduse, de cele mai multe ori tradiționale: chinină, aspirină, ceaiuri, tonice cardiace (camfor) etc.

Victor Babeș. Somitate mondială

Contemporan cu gripa spaniolă a fost savantul român Victor Babeș.

Victor Babeș, în colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.

De asemenea, este fondatorul școlii românești de microbiologie.

Însemnările savantului Babeș sent extrem de importante și elocvente pentru perioada care a trăit-o. Să vedem câteva însemnări ale acestuia.

CONTINUAREA ARTICOLULUI, pe site-ul editiadedimineata.ro

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră