Secretul succesului la un click distanță

12 Iun 2017 | scris de Luiza Moldovan
Secretul succesului la un click distanță Galerie foto (2)

Știu. Stai ce stai și deodată, bam. Te-nscrii la un newsletter și ți se pare că e cel mai bun lucru pe care l-ai făcut pentru tine în ultimele două săptămâni.
După o lună, mai stai ce stai și, iar, bam. Accesezi un clip promoțional care te tot agasează de luni bune și peste care ai trecut, de cele mai multe ori, fără să-l bagi în seamă.
Și bam! Completezi toate rubricile pe care te pun ăia să le completezi. Și-ți dai și numărul de telefon. Și adresa de mail. Ți-o dai și pe maică-ta, dacă e. Ca să fie treaba treabă.
 
Ai completat câmpurile obligatorii? Taci și-nghite!
 
Pe urmă te uiți la un film plictisitor de promoțional, în care ți se explică lucruri rare, la care n-ai fi avut acces dacă n-ai fi completat câmpurile obligatorii.
Ce bine c-ai venit pe site-ul nostru! Ăsta e primul pas spre succes! Faptul că ești ACUM, AICI spune, deja, multe despre tine.
Ca reacție, unii pot să se încrunte. Alții, deși nu s-au gândit niciodată la probabilitatea asta, ar putea să aibă o mini-epifanie: „bă, să știi c-așa e!”.
Ba, dacă mai ești d-ăla care scormonește prin tainele universului și crede că deține adevărul în șifonierul de la noptieră, gata. Deci gata. Ai pus-o. Ți-ai găsit sensul în viață.
Și tu, care tocmai te-ntrebai încotro, p*** mea, vadis? Ei, ia uite, cum a dat Universul de te-ai înscris din plictiseală la domnul ăsta, care-ți spune că nimic nu e întâmplător.
 
Universul îți poate spune în multe feluri cât ești de prost. Nu se rezumă doar la un fel.
 
“Știi ce? Chiar că nimic nu e întâmplător!”. Daaa. Universul are mai multe moduri de a-ți spune că ești un tâmpit și faptul că te înscrii la newsletter din plictiseală e unul dintre ele.
Toată lumea știe ce urmează după ce te înscrii la newslettere: le ții în inbox o perioadă, după care le dai delete fără să le citești. Asta e doar llllllogic.
E doar logic și de bun-simț, pentru că, până acum, nu ți s-a întâmplat ca unul dintre autorii newsletterelor să te sune la telefon ca să-ți propună o videoconferință, la care tu să răspunzi cu entuziasm.
“Da, cum să nu??? N-am nimic mai bun de făcut la ora opt jumate seara decât să stau la calculator să-l ascult pe unul cum îmi trântește epifanii pe bandă rulantă. Cum îmi explică și cum îmi demonstrează ce frumos e viața lui și a altora de-ai lui, care ia uite, ia uite, au și viză de 10 ani pentru SUA” (close-up, să se vadă bine-n pașaport!) “și chiar au fost în San Francisco” (close-up cuplu fericit, San Francisco) și “care au mai fost și în Bali” (close-up cuplu fericit Bali) “și au fost și-n Monte Carlo” (close-up cuplu fericit Monte Carlo!) „și au fost și aici” (close-up cuplu fericit aici), “și au fost și acolo” (close-up cuplu fericit acolo). În fine, you got the picture….
 
Videoconferința, calculatorul și Omul cu Succesul
 
Deci să-nțelegem bine: viza ta pentru SUA (în caz că ți-o doreai) stătea la un click distanță de tine și bine că Universul a făcut ca tu să te plictisești ca tu să te înscrii la un newsletter, să-ți dai și numărul de telefon, ca proasta (de o prietenă zic, că eu nu, că eu sun inteligentă) și ia uite cum stătea fericirea la mouse-ul tău și tu stăteai ca proasta pe feizbuc!
Pe urmă vine videoconferința. Îți pregătești calculatorul, îți verifici sunetul, ești bine? Ești bine. Videoconferința poate să înceapă.
Începe să vorbește Omul cu Succesul, pe urmă urmează niște testimoniale extrem de plictisitoare, despre succes și fericire. Nu știu cum, dar să știi că niciodată nu m-au motivat fericirea și succesul altuia.
Mi s-a părut mereu că insuccesul și non-fericirea mea sunt mult mai cool decât succesul și fericirea altora.
Urmează o intervenție dintr-un birou al Omului cu Succesul. Știu tacticile astea. De-a lungul vieții mele zbuciumate, am întâlnit foarte mulți domni și doamne cu success, dornici să te învețe și pe tine cum e cu succesul.
Au ceva fermecător, ceva irezistibil, ceva fascinant. Pur și simplu, nu pot să le rezist și am mereu, cum spuneam, minirevelații care, pe moment, mi se pare maxirevelații. Ba chiar mai mult. Revelații XXL.
Ecranul computerului celor câteva zeci de amețiți care s-au strâns la 8 jumate ca să-l asculte pe Omul cu Succesul arată așa: în centru rulează filmulețe cu testimoniale, vorbite, în majoritatea cazurilor, într-o română jignitor de aproximativă.
Cuvintele sunt aceleași, doar că fiecare le aranjează în felul lui, care să pară personal. În dreapta ecranului e deschisă o fereastră de dialoguri, în care se scrie over and over același lucru, de către fiecare participant la discuție.
De exemplu, dacă Omul cu Succesul zice “dacă și dvs credeți asta”, toți, dar absolut toți participanții scriu “da, cred asta”, cu varianta “da” sau “și eu”. E incredibil! Senzația de apartenență la o sectă ultrasecretă apare din primele replici.
 
Omul cu Succesul e, de profesie, om de succes
 
Dacă nu te dai cu majoritatea, riști să fii eliminat, pentru că Omul cu Succesul monitorizează atent fiecare ce răspunde. N-ai voie să ai răspunsuri personale, n-ai voie să ieși în evidență.
Cineva, prima oară pe acolo, se remarcă prin ceva spiritual, însoțit de multe emoticoane care râd. Foarte mare greșeală!
Omul cu Succesul spune că “acuma ne dăm inteligenți și spirituali” și adaugă imediat că “el n-are nevoie de oameni inteligenți, pentru că oamenii inteligenți ”au un ego pe măsură și că din cauza egoului mare, oamenii nu se supun celor pe care Omul cu Succesul are să le spună”.
Te uiți la ecran paralizat și ți se pare că ești într-un mini-1984, în care singurul Winston e omul ăsta, care îndrăznește să fie el însuși. Omul cu Succesul zice că, dacă un învățăcel într-o bucătărie nu-și urmează step-by-step maestrul, atunci de-aia învățăcelul dă error la carieră, că n-a ascultat gramajul și-a pus mai multă făină.
“Că e el deștept și d-aia!”
Omul cu Succesul ne mai ține mult și bine. Are un talent cu adevărat remarcabil de a vorbi multe fără să spună nimic. Sau de a spune același lucru într-o infinitate de feluri. La finalul videoconferinței, Omul cu Succesul ne pune pe toți să cumpărăm un kit de 500 de euro plus TVA.
Ia uite unde era drumul nostru către Succes!
Nu doar la un click distanță, ci la 500 de euro plus TVA. Plus un click distanță!

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră