Presa străină: PNL și Iohannis, perdanții alegerilor. Românii tolerează corupția

06 Iun 2016 | scris de Istvan Deak
Presa străină: PNL și Iohannis, perdanții alegerilor. Românii tolerează corupția

Rezultatele alegerilor locale din România nu au rămas fără ecou în presa din străinătate.
Reuters notează că PSD este marele câștigător al alegerilor locale din România, în timp ce PNL este marele perdant. “PSD a câștigat cele mai multe voturi la nivel național și și-a asigurat o poziție puternică înaintea alegerilor parlamentare de la finalul anului.
Guvernul de stânga a fost înlăturat anul trecut după un incendiu într-un club, care a provocat mari îngrijorări în privința corupției în sectorul public. Un Cabinet de tehnocrati va conduce țara până la alegerile din noiembrie sau decembrie”, scrie Reuters, care amintește că aproape 250.000 de oameni au candidat pentru un post de primar, consilier local sau județean, în special pentru a administra o parte din bugetul anual de 67 de miliarde de lei.
În viziunea jurnaliștilor, mutările câștigătoare ale PSD au fost reducerea TVA și mărirea salariilor la finalul anului trecut, dar suspiciunile de corupție planează în continuare.
“Zeci de candidați sunt anchetați pentru corupție. Decizia lor de a candida din nou arată faptul că societatea românească tolerează corupția la o scară largă”, adaugă Reuters, care amintește că Romania este a treia cea mai corupta tara din UE
Abcnews remarcă victoria zdrobitoare a PSD în capitala României, atât la postul de primar general, cât și la primăriile de sector. “Rezultatele alegerilor arată că principalul partid de stânga din România a câstigat alegerile locale umbrite de corupție”.

New York Times scoate în evidență că “primarul din Brașov și din Craiova au fost realeși, în ciuda acuzațiilor de luare de mită, în timp ce primarul din Baia Mare a fost reales lejer, deși se află după gratii pentru acuzații de corupție”.

“Social-democrații câștigă alegerile locale”, titrează site-ul radioului public din Germania, Deutschlandfunk. “Policitianul social-democrat Gabriela Firea a fost ales primar general al Capitalei București. În mai multe orașe au fost realeși primari acuzați de luarea de mita. Edilul din Baia Mare, aflat după gratii pentru acuzații de corupție, a fost și el reales.
Cotidianul de stânga Neues Deutschland consideră că „prezența scăzută la urne a favorizat un PSD afectat de scandaluri de corupție“ și remarcă faptul că “un nou partid ecologist a ajuns pe locul secund în București”.
Paradoxal, scriu jurnaliștii germani, a fost o prezență ridicată la urne în județele din sudul României, dominate oricum de PSD. Înfrângerea PNL la nivel național poate fi pusă pe seama unei slabe conduceri la vârf, mai scrie sursa citată.
Din Austria, Kleine Zeitung și Tiroler Tageszeitung scot în evidență că alegerile locale reprezintă un test și un indiciu important pentru rezultatul alegerilor parlamentare de la finalul anului.

Euronews amintește că Bucureștiul a fost condus mereu de dreapta liberal populară, dar candidatul ei, fostul ministru de Externe și de Justiție, Cătălin Predoiu, s-a clasat doar pe locul 3.

“Victorioșii social-democrați au fost zguduiți de scandaluri de corupție, mulți politicieni PSD sunt încă obligați să răspundă în fața instanței. Perdanții alegerilor sunt cei de la PNL, susținuți de președintele Iohannis”, adaugă Euronews,  în timp ce Europe Online Magazine notează că Iohannis speră în continuare într-o victorie a PNL la alegerile de la finalul anului.

Alte stiri din Politic

Ultima oră