Preşedinţia: Strădaniile lui Liviu Dragnea nu intră în agenda Avocatului Poporului

05 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Preşedinţia: Strădaniile lui Liviu Dragnea nu intră în agenda Avocatului Poporului

Într-o declaraţie de presă susţinută joi la Palatul Cotroceni, Mădălina Dobrovolschi a citat articolul 58 aliniatul 1 din Constituţie care defineşte rolul Avocatului Poporului, ca fiind de a "apăra drepturile şi libertăţile persoanelor fizice", concluzionând că "strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului", referindu-se la liderul PSD, Liviu Dragnea.

Ea a punctat că "nimeni, niciodată nu a considerat că e o problemă acest criteriu de moralitate pentru viaţa politică din România", iar timp de 16 ani "Avocatul Poporului nu a considerat că textul legii reprezinta o problemă pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti".

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a spus că preşedintele Iohannis este ”indignat” de demersul Avocatului Poporului, fiind surprins că acesta acţionează ”în beneficiul unui singur om”. Președintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului vrea să fie util noii majorități", a mai spus Dobrovolschi la  Cotroceni.

Ea a precizat că şeful statului "trage un semnal de alarmă" pentru că "toţi românii trebuie să înţeleagă cât de periculos e un astfel de demers" prin care "se poate deschide poarta condamnaţilor penal să ajungă să ne conducă, să ocupe funcţii înalte în stat".

Întrebată de ce Administrația Prezidențială se implică în acest demers, în condițiile în care Curtea Constituțională este cea care trebuie să se pronunţe, Dobrovolschi a răspuns: " Este rolul Președintelui României să atragă atenția atunci când există astfel de semnale negative în spațiul public, este rolul Președintelui să vegheze la respectarea Constituției și la modul în care interacționează, până la urmă, instituții ale statului".

Cât priveşte o demisie din funcţie a lui Victor Ciorbea, ea a spus doar că "Avocatul Poporului trebuie să asculte cu foarte multă atenție mesajul venit din partea Președintelui României și să analizeze toate argumentele pe care le-am adus în spațiul public din acest punct de vedere".

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că nu intenţionează să fie premier acum, anul acesta, arătând că a optat pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. "Sorin Grindeanu va rămâne premier cât îl ţin puterile", a precizat Dragnea. El a adăugat că presiunile din partea Administraţiei Prezidenţiale asupra judecătorilor CCR şi asupra Avocatul Poporului sunt nepermise. "Încep să devin o obsesie pentru Palatul Cotroceni, pentru un partid am devenit deja", a mai spus liderul PSD.

Citiţi şi:

UPDATE. Legea anti-miniştri penali, atacată la CCR. Ce "argumentele beton" are Ciorbea

Alte stiri din Politic

Ultima oră