UPDATE. Sorin Grindeanu, noul premier propus de PSD

28 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Sorin Grindeanu, noul premier propus de PSD

Sorin Grindeanu a declarat că nominalizarea este o mare responsabilitate pentru el şi i-a cerut lui Liviu Dragnea să-i fie alături pentru a-l ajuta la implementarea programului de guvernare.

Întrebat dacă va avea o relaţie de subordonare faţă de Liviu Dragnea, Grindeanu a răspuns: "Este o relaţie de subordonare, este preşedintele PSD, e simplu". El a mai spus că nu are niciun dosar penal pe rol şi nici vreo legatură cu serviciile secrete. Ca deputat, în legislatura 2012-2016, el a fost membru în comisia parlamentară pentru controlul SRI.

Sevil Shhaideh, ameninţată cu moartea

În conferinţa de presă de după CEx, Liviu Dragnea a dezvăluit că Sevil Shhaideh i-a spus că a primit mesaje de ameninţare cu moartea, şi ea, şi copiii, şi soţul, şi că îi era frica să mai iasă din casă. De asemenea, ea a susţinut că tot ce s-a spus despre familia ei sunt invenţii. În aceste condiţii, Sevil Shhaideh i-a spus lui Dragnea că nu mai poate merge înainte. "Cei care au declanşat această campania trebuie să dea socoteală", a ameninţat Dragnea.

În acest caz, Dragnea a spus că a trebuit să facă o altă propunere. Şi colegii din partid au spus să fie el, dar a refuzat reiterând că nu vrea să obţină funcţia de premier, forţând o lege pe care o consideră nedreaptă şi neconstituţională. Şi, ca atare, au căutat un coleg loial, care să înţeleagă programul de guvernare şi să nu creeze un pol de putere la Palatul Victoria, a mai spus Dragnea.

Grindeanu, premier pe 4 ani

Liderul PSD a precizat că Sorin Grindeanu merge la Guvern pentru un mandat de patru ani, dar, dacă se va simţi nevoia de forţă proaspătă, se va discuta despre înlocuirea lui. Dragnea a mai spus că, deşi în CEx s-a propus, el nu a fost de acord ca Grindeanu să fie premier pentru o perioadă limitată.

Liderul PSD crede că de data aceasta preşedintele Iohannis ar trebui să accepte propunerea. "Din câte ştiu nu e agent Hezbollah sau Hamas, poate se descoperă că e KGB, ca a omorât pe cineva. Sper ca propunerea să fie luată în serios", a spus Dragnea. Cît priveşte o eventuală suspendare a preşedintelui, liderul PSD a spus că aşteaptă răspunsul lui Iohannis la noua propunere de premier.

Cât priveşte şansele de a avea un guvern până la sfârşitul anului, liderul PSD a spus că, din păcate, nu sunt. "În mod realist, nu cred că mai avem cum. Cred că am ratat o mare ocazie ca România să aibă guvern în acest an. Chiar dacă am forţa să votăm guvernul vineri seara, nu mai are când să adopte decizii. După ce preşedintele decide ce vrea să facă, vom comunica propunerea de calendar", a spus Dragnea.

Scrisoare către Cotroceni

Ulterior, liderul PSD a anunţat că a trimis la Cotroceni pe fax şi mail documentul privind propunerea ca Sorin Grindeanu să fie desemnat premier.

„Deşi apreciem ca fiind în afara cadrului constituţional procedura prin care nu aţi fost de acord cu desemnarea doamnei Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt instabilităţii politice actuale care nu este generată de noi şi pentru a evita intrarea ţării într-o criză politică profundă, cu responsabilitate şi respect faţă de votul românilor din 11 decembrie, am decis să vă transmitem o nouă nominalizare în vederea desemnării drept candidat în funcţia de prim-ministru, în persoana domnului Sorin Mihai Grindeanu”, se arată în document.

Dragnea a mai spus că se aşteptă ca preşedintele să-l desemneze joi pe Grindeanu. „Dacă nu avem anunţul mâine, vom înţelege exact care este semnalul”, a mai spus liderul PSD.

Cine este Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş. Este căsătorit şi are doi copii. A absolvit Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna - Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt - Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

În perioada octombrie 1998 - octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001 până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş, până în prezent fiind prim-vicepreşedinte de filială, lider al PSD Timişoara. În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timişoara.

Din decembrie 2014 până în noiembrie 2015 a fost ministrul Comunicaţiilor în Guvernul Ponta, iar din iunie 2016 este preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Alte stiri din Politic

Ultima oră