Iohannis, refuzat în faţă de bulgari. Vecinii de la sud vor dragoste şi pace la Marea Neagră

16 Iun 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Iohannis, refuzat în faţă de bulgari. Vecinii de la sud vor dragoste şi pace la Marea Neagră

El a spus că a respins oferta făcută de preşedintele român Klaus Iohannis, aflat joi într-o vizită în Bulgaria. Bulgaria, România şi Turcia sunt membre UE, în timp ce Ucraina doreşte să facă parte din alianţa navală. Cu o zi în urmă, preşedintele bulgar Plevneliev declarase intr-o conferinţă de presă comună cu Klaus Iohannis, că Bulgaria sprijină propunerea României.

“Ţara noastră nu va face parte din flota Mării Negre care se pregăteşte împotriva Rusiei”, a spus Borissov. El a adăugat că asta nu împiedică forţele navale bulgare să participe la exerciţii comune cu România “în fiecare zi”.

"Ne vom afla la bordul navelor, vom renunţa la steagurile noastre, dar numai cu România”, a mai spus el, adăugând că alte scenarii vor duce la conflicte militare. “Aş vrea să văd pe Marea Neagră vapoare navigând, iahturi, turişti, dragoste şi pace”, a susţinut Borissov.

Din cauza refuzului Bulgariei de a se alătura flotei comune, Turcia a reziliat unilateral acordul cu Sofia de readmisie a refugiaţilor, conform Rador.

Premierul de la Sofia a mai spus că Bulgaria se numără printre cele mai loiale ţări din UE şi aşteaptă acelaşi lucru din partea familiei europene. El a adăugat că nici nu se pune problema că Bulgaria ar putea fi atacată de Rusia.

“Vă amintiţi cum reactoarele noastre de la centrala Belene au fost lăsate de Turcia. Nici un coleg nu mi-a luat apărarea când preşedintele Putin, în prezenţa lui Erdogan, a ridicat degetul spre mine, spunând că Bulgaria a pierdut totul”, a afirmat  Borissov.

Într-adevăr, sub presiunea Occidentului, Bulgaria a abandonat  planul de a construi o centrală nucleară cu tehnologie rusească şi a renunţat la proiectul South Stream privind construcţia unei conducte de gaze, pe sub Marea Neagră, care să ajungă în vestul Europei. Putin a criticat dur Bulgaria, iar în ianuarie 2015, Borissov a avertizat că ţara sa se confruntă cu o catastrofă energetică. 

Curtea de Artbitraj Internaţional şi Camera Internaţională de Comerţ de la Geneva a decis în favoarea companiei ruseşti Atomstroyexport care va primi compensaţii de 620 millioane de euro din partea Bulgariei după abandonarea proiectului construirii unei noi centrale nucleare, o sumă enormă pentru o ţară săracă.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră