Biserica Ortodoxă se implică în politică. Ce rol au preoţii

10 Iun 2016 | scris de Sorin Anghel
Biserica Ortodoxă se implică în politică. Ce rol au preoţii


Alegerile locale de duminică, 5 iunie, n-au adus mari surprize. În cele mai multe cazuri, cei care au condus primăriile în ultimii patru ani au rămas în continuare la butoane. Dar dacă ne dorim ceva care să ne amuze, trebuie să ne uităm la alianţele s-au făcut peste tot prin ţară pentru a se obţine majoritatea în consiliile locale.Oameni care până acum se duşmăneau, au ajuns să stea bot în bot doar din dorinţa de a pune mâna pe ciolan, în urma unor aranjamente de trib.

La Călăraşi, primar a ieşit tot Daniel Dragulin. Numai că PNL-ul sau nu a reuşit să obţină majoritatea în Consiliul Local, alegându-se cu doar 10 consilieri. PSD are 8 oameni, în vreme ce PDS – să nu întrebaţi ce partid e asta, va rog! – are 3 reprezentanţi în “parlamentul” local. Astfel, s-a ajuns ca PSD şi PDS să-şi dea mâna peste oraş, astfel încât liberalii să nu poată obţine nici un post de viceprimar şi să întâmpine probleme la fiecare proiect de hotărâre ce va fi înaintat spre aprobare.


În ziua de azi, alianţele nu se mai fac semnându-se vreun protocol sau mergând în faţa unui notar public. La Călăraşi, politicienii şi-au dovedit primitivismul mergând la biserica pentru a jura cu mâna pe biblie. Nicolae Dragu, fost primar până în 2012, ca lider al PDS-ului, i-a luat pe sus pe cei opt social-democraţi din Consiliul Local şi i-a dus la manăstirea Crucea de Leac. Acolo, în prezenţa unui preot, toată lumea a jurat cu mâna pe biblie că va vota pentru ca cei doi viceprimari ai municipiului reşedinţa de judeţ să fie Marius Dulce, din partea PSD, şi Nicolae Dragu. Iar pentru ca circul să fie total şi foama de ciolan dovedită, săracii de ei s-au pozat la intrarea în biserica şi au publicat fotografia pe Facebook. Mare ti-e gradina ta, Doamne, dar ai grija ca multi hoti umbla prin ea.


Culmea este că a jura sau a pune să juri este un păcat foarte mare printre ortodocşi, însă nimeni de la manăstirea Crucea de Leac nu le-a atras atenţia politicienilor călărăşeni atunci când au făcut acest lucru. Cât timp a fost la putere, Nicolae Dragu s-a remarcat prin numeroasele statui pe care le-a dezvelit prin Călăraşi, însă nu a ignorant nici bisericile. Culmea este că liderul de acum la PDS a fost cel mai înrăit basist călărăşean, luptându-se la toate alegerile din ultimii patru ani fix cu social-democraţii alături de care acum a ajuns să fac alianţa. Ştiam cu toţii că politică e o curvă, dar am ajuns să vedem că şi cei care o practică nu sunt mai departe.

Alte stiri din Politic

Ultima oră